Farklı 3B yazıcı sistemleri ile üretilen geçici kuron materyallerinin optik ve mekanik özellikleri üzerinde cila işlemleri ve termal yaşlandırmanın etkisinin incelenmesi
Effect of polishing procedures and thermal aging on the optical and mechanical properties of provisional crown materials fabricated using different 3D printing systems
  1. Tez No: 1012665
  2. Yazar: EMRECAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Diş Restorasyonu, PMMA, Renk, Üç Boyutlu Yazıcı, Yaşlanma, Provisional dental restoration, PMMA, color, three-dimensional printing, aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üç boyutlu yazıcı teknolojileri Stereolitografi (SLA) ve Low Force Display (LFD) ile konvansiyonel yöntem (CO) kullanılarak üretilen geçici kuron materyallerinde; farklı yüzey işlemlerinin (Mekanik cila, Optiglaze) ve termal yaşlandırmanın materyallerin optik stabilitesi, yüzey topografisi ve mikro-mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu sonuçları geleneksel polimetilmetakrilat (PMMA) esaslı geçici kuron materyali ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada her gruptan 36 adet olmak üzere toplam 108 adet disk şeklinde örnek (10 mm × 2 mm) üretildi. Örnekler; kontrol, mekanik cilalama (SG) ve Optiglaze (OG) olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Termal yaşlandırma öncesi ve sonrası yüzey pürüzlülüğü profilometre ile, sertlik Vickers testiyle ve renk stabilitesi (ΔE) spektrofotometre ile ölçüldü. Örneklere 5000 döngülük termal yaşlandırma uygulandı. Ayrıca, yüzey morfolojisindeki değişimler çevresel taramalı elektron mikroskobu (ESEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile incelendi. Verilerin analizinde Üç Yönlü Tekrarlı Ölçümler ANOVA, İki Yönlü ANOVA ve Post Hoc Bonferroni testlerinden yararlanıldı (α=0,05). Bulgular: Renk stabilitesi (ΔE) analizinde yazıcı sisteminin (p<0,001) ve yüzey işleminin (p=0,002) ΔE üzerinde anlamlı etkisi saptanırken, yazıcı sistemi–yüzey işlemi etkileşiminin anlamsız olduğu belirlendi (p=0,818). En yüksek renk değişimi LFD grubunda, en düşük renk değişimi ise SLA grubunda saptandı. Üçlü etkileşim (zaman–yazıcı–cila) yüzey pürüzlülüğü değerlendirmesinde istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Termal yaşlandırma sonrası CO-OG grubu en yüksek pürüzlülük değerini sergilerken, LFD-OG ve SLA-OG gruplarında en düşük pürüzlülük değerlerinin korunduğu saptandı. Sertlik değerlendirmesinde zaman, yazıcı ve cila arasındaki üçlü etkileşim istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001) ve genel sertlik sıralaması SLA> LFD> CO şeklinde belirlendi. Termal yaşlandırmanın CO grubunda sertliği anlamlı düzeyde azalttığı (p<0,01), buna karşılık LFD grubunda sertlikte artışa neden olduğu (p<0,001) saptandı. Korelasyon analizine göre SLA grubunda pürüzlülük ve sertlik değerlerinin zaman içinde arttığı ve bu değişimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Yeni nesil LFD ve SLA teknolojileri, konvansiyonel yönteme kıyasla daha pürüzsüz ve stabil yüzey özellikleri sunmaktadır. SLA sistemi en yüksek sertlik ve renk stabilitesi ile öne çıkarken; Optiglaze (OG) uygulamasının 3B yazıcı gruplarında yüzey kalitesini artırdığı belirlendi. Ancak konvansiyonel materyallerde OG uygulamasının termal yaşlandırma sonrası yüzey pürüzlülüğünü artırdığı ve sertliği olumsuz etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of different surface treatments and thermal aging on the optical stability, surface topography, and micromechanical properties of provisional crown materials fabricated using stereolithography (SLA), Low Force Display (LFD), and the conventional method (CO). The results were also compared with those of a conventional polymethyl methacrylate (PMMA)-based provisional crown material. Materials and Methods: A total of 108 disc-shaped specimens with dimensions of 10 mm × 2 mm were fabricated, with 36 specimens assigned to each production group. The specimens were divided into three subgroups according to the applied surface treatment: control, mechanical polishing (SG), and Optiglaze (OG). Surface roughness was measured using a profilometer, microhardness was evaluated using the Vickers hardness test, and color stability was assessed using a spectrophotometer before and after thermal aging. The specimens were subjected to 5000 thermal cycles. In addition, surface morphology was examined using environmental scanning electron microscopy (ESEM) and atomic force microscopy (AFM). The data were statistically analyzed using three-way repeated measures ANOVA, two-way ANOVA, and post hoc Bonferroni tests at a significance level of α = 0.05. Results: The printing system and surface treatment had significant effects on color change (p < 0.05). The highest color change was observed in the LFD group, whereas the lowest color change was detected in the SLA group. The interaction among time, printing system, and polishing procedure was statistically significant for both surface roughness and microhardness (p < 0.001). After thermal aging, the CO-OG group exhibited the highest surface roughness values, whereas the SLA-OG and LFD-OG groups maintained the lowest values. The overall microhardness ranking was determined as SLA > LFD > CO. Thermal aging significantly decreased microhardness in the CO group, whereas it increased microhardness in the LFD group. Correlation analysis also revealed that surface roughness and microhardness values in the SLA group increased over time, and these changes were statistically significant. Conclusion: The findings of this study have shown that SLA and LFD technologies provide smoother and more stable surface characteristics than the conventional method. SLA demonstrates superior color stability and microhardness, while Optiglaze improves surface quality in 3D-printed provisional crown materials. However, Optiglaze adversely affected the conventional group after thermal aging. These results suggest that fabrication method and surface treatment are important for the clinical performance of provisional crown materials.