Tel izolasyon kaplama prosesinde ekstrüderin kapesite ve güç değerlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting the capacity and power values of the extruder in the wire insulation coating process
- Tez No: 973748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım optimizasyonu, Tel, Üretim kapasitesi, Üç boyutlu mekan tasarımı, İzolasyon, Design optimization, Wire, Production capacity, Three dimensional space design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine ve İmalat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tel izolasyon kaplama işlemi, elektrik iletim hatlarında kullanılan tellerin çevresinin termoplastik malzeme ile kaplanması sürecidir. Bu işlem, genellikle bir ekstrüzyon hattı üzerinde gerçekleştirilir ve bu hattın en kritik ekipmanı ekstrüderdir. Ekstrüder, plastik malzemenin yüksek sıcaklıkta eritilerek sürekli bir şekilde tel üzerine kaplanmasını sağlar. Bu tez çalışmasında, tel izolasyon kaplama prosesinde kullanılan bir ekstrüder makinesi tasarımı yapılmış ve sistem performansını etkileyen başlıca parametreler deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı; ekstrüder kapasitesini ve güç gereksinimlerini belirleyen değişkenlerin etkilerini ortaya koymak ve bu doğrultuda uygun mekanik, termal ve akışsal tasarımları geliştirmektir. Tez kapsamında nominal kesiti 6 〖mm〗^2 olan tek damarlı kablo üretilecek olup tel izolasyon hattının üretim hızı 1000 m/dk olarak belirlenmiştir ve izolasyon malzemesi olarak PVC kullanılmıştır. Bu üretim verilerine göre, plastik kapasitesini karşılayabilecek bir ekstrüder tasarlanmıştır. Kapasite hesaplamalarında sürüklenme akışı, basınç akışı, sızma veya kaçak akış gibi temel akış mekanizmaları dikkate alınmış; deneysel sonuçlar ile teorik veriler karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, tasarlanan ekstrüderin belirli plastik türlerinde istenen hat hızlarında çalışabileceğini ve enerji tüketiminin kabul edilebilir sınırlar içerisinde kaldığını göstermiştir. Ayrıca, motor seçimi, güç aktarım elemanları ve redüksiyon oranı gibi mekanik tasarım parametreleri, hesaplamalarla desteklenerek optimum seviyede belirlenmiştir. Tez kapsamında, farklı kablo türleri ve hat kapasitelerine göre uygun ekstrüder seçimini hızlı ve güvenilir biçimde yapabilmek için teorik hesaplamalarla desteklenen ve deneysel verilerle kalibre edilmiş bir ekstrüder seçim programı geliştirilmiş, bu sayede makina seçiminin bilimsel bir temele dayandırılması ve üretim maliyetlerinin azaltılması sağlanmıştır. Bu çalışma, tel izolasyon prosesinde kullanılan ekstrüder sistemlerinin daha verimli hale getirilmesine katkı sağlamakta ve benzer mühendislik tasarımlarına temel oluşturabilecek nitelikte bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The wire insulation coating process is the procedure of covering the circumference of conductors used in power transmission lines with thermoplastic material. This process is generally carried out on an extrusion line, the most critical equipment of which is the extruder. The extruder ensures that the plastic material is melted at high temperature and continuously coated onto the wire. In this thesis study, the design of an extruder machine used in the wire insulation coating process has been carried out, and the main parameters affecting system performance have been examined both experimentally and theoretically. The aim of the study is to reveal the effects of the variables that determine the extruder capacity and power requirements, and accordingly, to develop suitable mechanical, thermal, and flow designs. Within the scope of the thesis, a single-core cable with a nominal cross-section of 6 mm² will be produced, with the production speed of the wire insulation line set at 1000 m/min, and PVC selected as the insulation material. Based on these production parameters, an extruder capable of meeting the plastic capacity requirement has been designed. In the capacity calculations, basic flow mechanisms such as drag flow, pressure flow, and leakage flow were considered; and experimental results were compared with theoretical data. The results obtained showed that the designed extruder can operate at the desired line speeds for certain types of plastic, and that its energy consumption remains within acceptable limits. In addition, mechanical design parameters such as motor selection, power transmission components, and reduction ratio were determined at optimum levels, supported by calculations. Within the scope of the thesis, an extruder selection program was developed supported by theoretical calculations and calibrated with experimental data to enable fast and reliable selection of suitable extruders for different cable types and line capacities, thereby providing a scientific basis for machine selection and reducing production costs. This study contributes to improving the efficiency of extruder systems used in the wire insulation process and presents findings that can serve as a basis for similar engineering designs.