Yerel yönetimlerde politika gündemi belirleme: Yozgat belediyesi örneği
Setting the policy agenda in local governments : The example of yozgat municipality
- Tez No: 973797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÖKHAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Gündem belirleme, Belediye meclisi, Siyasal katılım, Yönetişim, Kamu politikası, Yozgat, Local governments, Agenda-Setting, municipal council, Political cparticipation, Governance, public policy, Yozgat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, yerel yönetimleri kısaca izah ettikten sonra yerel yönetimlerde gündem belirleme süreçlerini siyasal karar alma mekanizmaları ve kurumsal etkileşimler bağlamında incelemekte; Yozgat ili örneğini merkeze alarak değerlendirmektedir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi disiplini çerçevesinde yapılandırılan araştırmada, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden faydalanılmıştır. Yozgat ilinde görev yapan belediye meclis üyeleri ile gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda, gündem maddelerinin belirlenmesinde belediye başkanlığının belirleyici bir aktör olduğu aynı zamanda meclis üyelerinin de başkan kadar olmasa da gündem belirledikleri, halkın ihtiyaçlarının gözetildiği ve kararların bu kapsamda verildiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda çalışma, yerel yönetişim ilkeleri doğrultusunda katılımcı, şeffaf ve çoğulcu bir gündem belirleme mekanizmasının mevcut olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. 2025, xiii + 75 Sayfa
Özet (Çeviri)
After briefly explaining local governments, the study examines the agenda-setting processes in local governments within the context of political decision-making mechanisms and institutional interactions, focusing on the example of Yozgat province.The research, structured within the discipline of Political Science and Public Administration, adopts a qualitative research method and utilizes the semi-structured interview technique as the data collection tool.As a result of interviews conducted with municipal council members serving in Yozgat, it was observed that the mayor plays a decisive role in determining the agenda items. It was also noted that council members, although not as influential as the mayor, contribute to setting the agenda, that public needs are taken into consideration, and that decisions are made accordingly.In this context, the study concludes that a participatory, transparent, and pluralistic agenda-setting mechanism exists in accordance with the principles of local governance. 2025, xiii + 75 Pages