3. sınıf hayat bilgisi dersinin Kolb'un deneyimsel öğrenme modeli çerçevesinde incelenmesi
Examination of 3rd grade life science course within the framework of Kolb's experiential learning model
- Tez No: 973858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAŞCI NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hayat bilgisi dersi, Kolb'un deneyimsel öğrenme modeli, öğrenme stilleri, Deneysel öğrenme, Kolb öğrenme stili modeli, life science course, Kolb's experiential learning model, learning styles, Experimental learning, Kolb learning style model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, üçüncü sınıf hayat bilgisi dersinde sağlıklı hayat öğrenme alanının Kolb'un deneyimsel öğrenme modeline dayalı olarak işlenişinin öğrenci başarısı, hayat bilgisi dersine yönelik tutum, temel beceriler ve öğrenme stilleri arasındaki farklılık düzeylerini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma desenlerinden ön-test ve son-test uygulamalı yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ilinin Dilovası ilçesindeki bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 36 (deney grubu = 17, kontrol grubu = 19) üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sağlıklı Hayat Başarı Testi, Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Temel Beceriler Ölçeği ve Kolb Öğrenme Stili Envanteri 3 kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk normallik testi ve bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada bulgularına göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Sağlıklı Hayat Akademik Başarı Testi ön-test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, son-test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ön-test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, son-test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Temel Beceriler Ölçeği ön-test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, son-test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Kolb Öğrenme Stili Envanteri 3 ön-test ve son-test puanları sonucunda elde edilen öğrenme stilleri arasında istatistiksel olarak bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, hayat bilgisi dersi sağlıklı hayat öğrenme alanının Kolb'un deneyimsel öğrenme modeli ile işlenmesinin öğrencilerin akademik başarılarına, hayat bilgisi dersine yönelik tutumlarına, temel becerilerine olumlu katkısı olduğu ancak öğrenme stilleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effects of teaching the third-grade“Healthy Life”unit in the life sciences course using Kolb's experiential learning model on students academic achievement, attitudes toward the life sciences course, basic skills, and the differences between learning styles. Method: In the study, a quasi-experimental design with pre-test and post-test from quantitative research designs was used. The study group consisted of 36 third-grade students (experimental group = 17, control group = 19) studying at a public primary school in the Dilovası district of Kocaeli during the 2024-2025 academic year. The data collection tools used in the research included the Healthy Life Achievement Test, Life Sciences Course Attitude Scale, Basic Skills Scale, and Kolb's Learning Style Inventory 3. Shapiro-Wilk normality test and independent samples t-test were used to analyze the data obtained in the study. Findings: According to the findings of the study, there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups in the Healthy Life Academic Achievement Test, whereas a significant difference in favor of the experimental group was found in the post-test scores. Similarly, there was no significant difference between the pre-test scores of the Life Sciences Course Attitude Scale, but a significant difference in favor of the experimental group was found in the post-test scores. There was also no significant difference between the pre-test scores of the Basic Skills Scale, while a significant difference in favor of the experimental group was observed in the post-test scores. However, no statistically significant difference was found between the learning styles derived from the pre-test and post- test scores of the Kolb Learning Style Inventory 3 in both groups. Conclusions: As a result of the research, it was concluded that teaching the“Healthy Life”unit in the life sciences course through Kolb's experiential learning model had a positive effect on students academic achievement, attitudes toward the course, and basic skills, but had no effect on their learning styles.