İsmail Bingöl-sesten radyoya sanattan edebiyata
İsmail Bingöl from sound to radio from art to literature
- Tez No: 973859
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: sanat, edebiyat, İsmail Bingöl, Erzurum, kültürel ve mahallî kimlik, şiir, yazar, şair, art, literature, İsmail Bingöl, Erzurum, cultural and local identity, poetry, author, poet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı şair ve yazar İsmail Bingöl'ün sanat görüşü ve eserlerini incelemektir. Çalışma içerisinde; Bingöl'ün şehir, türkü, şiir ve şair yorumu, bununla birlikte Bingöl'ün sanatını besleyen kaynaklar ele alınmıştır. Bingöl'ün araştırma, inceleme, deneme ve şiir türünde verdiği eserler yapı, dil, üslup ve içerik bakımından incelenmiştir. Şairin şiirleri satır aralarıyla okunarak yorumlanmaya ve şiirlerin potansiyeli ortaya konulmaya çalışılmıştır. Deneme, inceleme ve araştırma türündeki eserlerin içeriği incelenmiş ve bu eserlerin üstlendiği işlev ortaya konulmaya çalışılmıştır. İsmail Bingöl'ün çalışmaları, başta Erzurum ardından tüm toplum ve insanlık için muhtevası ile büyük önem taşır. Türk Edebiyatı'nda sanatını ve yazdıklarını bir şehre vakfeden yazar çok azdır. Bingöl'ün eserlerinde yaptığı yerel kimlik tespiti ile Erzurum tanıtılır ve bir şehrin kültürel kimliği bu hizmetle gelecek nesillere ulaştırılır. Çalışmanın yönteminde; doküman incelemesi, veri toplama, röportaj ve nitel araştırma ilkeleri esas alınarak İsmail Bingöl'ün eserleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile Erzurum'un tarihî dokusunun, kültürel kimliğinin bununla birlikte insani ve evrensel meselelerin yer aldığı bu eserlerin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the artistic view and works of poet and author İsmail Bingöl. In the study; Bingöl's interpretation of the city, folk song, poem and poet, as well as the sources that nourish Bingöl's art are examined. Bingöl's works in the forms of research, examination, essayand poetry are examined in terms of structure, language, style and content. The poet's poems were tried to be interpreted by reading between the lines and the potential of the poems to be revealed. The content of the works in the forms of essay, examination and research are examined and the function of these works is tried to be revealed. There are very few writers in Turkish Literature who dedicate their art and writings to a city. Erzurum is introduced with the determination of local identity in Bingöl's works and the cultural identity of a city is conveyed to future generations with this service. In the method of the study; İsmail Bingöl's works is tried to be exmained based on the principles of document review, data collection, interview and qualitative research. With this study, it is aimed to be conveyed these works, which include human and universal issues as well as, the historical texture and cultural identity of Erzurum to future generations.