Türkmen Türkçesinde adlar
Nouns in Turkmenian Turkish
  1. Tez No: 973874
  2. Yazar: EDANUR DİLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Türkmen Türkçesinde adlar, Türkmen Türkçesinde ad çekimleri, Türkiye Türkçesinde adlar, Türkiye Türkçesinde ad çekimleri, Turkmen Turkish, nouns in Turkmen Turkish, noun inflections in Turkmen Turkish, nouns in Turkey Turkish, noun inflections in Turkey Turkish
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Tez kapsamında, dil bilgisi kitaplarında ve diğer akademik kaynaklarda yer alan bilgiler ışığında, Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesindeki adlar ele alınmıştır. Çalışma, Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesinde adlar konusunda bilgi vererek bu konudaki eksiği bir nebze de olsa kapatmayı ve gelecekte yapılacak daha kapsamlı dil bilgisi çalışmalarına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Türkmen Türkçesinde ve Türkiye Türkçesinde adlar şu alt başlıklar altında incelenmiştir: Adlar türleri bakımından; somut“Konkrеt А:tlаr”, soyut“Аbstrаkt А:tlаr”, özel“Hа: s Аt: lаr”ve cins“Jıns A:tlаr”adlar olarak incelenmiştir. Adlar yapıları bakımından ise basit“Sа: dа А:tlаr”, türemiş“Ýаsаmа А:tlаr”ve birleşik“Goşmа Аt: lаr”olmak üzere alt başlıklarla ele alınmıştır. Ad tamlamaları ise dört başlık altında ele alınmıştır: belirtili ad tamlaması, belirtisiz ad tamlaması, takısız ad tamlaması ve zincirleme ad tamlamalarıdır. Sonuç bölümünde ise tespit edilen önemli farlılıklar ve benzerlikler maddeler hâlinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, nouns in Turkmen Turkish and Turkey Turkish have been examined in light of information found in grammar books and other academic sources. This study aims to fill, at least partially, the gap in the literature regarding nouns in Turkmen Turkish and Turkey Turkish, and to contribute to future, more comprehensive grammatical studies. Nouns in both Turkmen Turkish and Turkey Turkish have been analyzed under the following subheadings: in terms of types of nouns concrete“Konkrеt A:tlаr”, abstract“Аbstrаkt А:tlаr”, proper“Hа: s Аt: lаr”, and common nouns“Cıns A:tlаr”. In terms of structure, nouns have been categorized as simple“Sа: dа А:tlаr”, derived“Ýаsаmа А:tlаr”, and compound nouns“Goşmа а: dаr”. Noun phrases have been discussed under four main categories: definite noun phrases, indefinite noun phrases, noun phrases without suffixes, and chained noun phrases. In the conclusion, significant differences and similarities identified between the two varieties are presented in itemized form.