Web 2.0 destekli stem temelli 5 e öğretim modelinin 7. sınıf öğrencilerinin bilişsel esneklik, fen dersine katılım ve akademik başarı düzeylerine etkisi
The effect of the web 2.0-supported stem-based 5e instructional model on 7th grade students' cognitive flexibility, participation in science classes, and academi̇c achievement levels
- Tez No: 973873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN İMER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Akademik başarı, Bilişsel esneklik, FeTeMM, Öğrenci katılımı, 5E Model, Academic achievement, Cognitive flexibility, STEM, Student participation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Web 2.0 destekli STEM temelli 5E öğretim modelinin, 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, bilişsel esneklik düzeyleri ve fen dersine katılımları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde, Çanakkale ili merkez ilçesinde yer alan MEB'e bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Deney grubunu oluşturan 14 erkek ve 11 kız öğrenciye Web 2.0 ve STEM destekli 5E modeli uygulanırken, kontrol grubundaki 11 erkek ve 16 kız öğrenciye ise 2018 yılı Fen Bilimleri dersi öğretim programı temel alınarak“Hücre ve Bölünmeler”ünitesi işlenmiştir. Uygulama, toplamda altı hafta süresince ve 24 ders saati boyunca gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel yöntemlerden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen çerçevesinde planlanmıştır. Veri toplama sürecinde“Hücre ve Bölünmeler Başarı Testi”,“Bilişsel Esneklik Ölçeği”ve“Fen ve Matematik Dersi Katılım Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen ön test ve son test puanlarının dağılım özellikleri, çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenerek değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Bulguların çözümlenmesinde, gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklemler t-testi, grup içi değişimleri incelemek için ise bağımlı örneklemler t-testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, Web 2.0 destekli STEM temelli 5E öğretim modelinin, mevcut öğretim programına göre öğrencilerin bilişsel esnekliklerini, fen dersine katılım düzeylerini ve akademik başarılarını artırmada daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the Web 2.0-supported STEM-based 5E instructional model on the academic achievements, cognitive flexibility levels, and participation in science lessons of 7th grade students. The study was conducted during the 2024-2025 academic year with 7th grade students attending a secondary school affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Çanakkale province. The experimental group, consisting of 14 male and 11 female students, was taught using the Web 2.0 and STEM-supported 5E model, while the control group, consisting of 11 male and 16 female students, was taught the“Cells and Division”unit based on the 2018 Science teaching program. The application was carried out over a total of six weeks and 24 class hours. The research was planned within the framework of a pre-test-post-test control group quasi-experimental design using quantitative methods. The“Cell and Division Achievement Test,”“Cognitive Flexibility Scale,”and“Science and Mathematics Course Participation Scale”were used in the data collection process. The distribution characteristics of the pre-test and post-test scores obtained from the scales were evaluated by examining the skewness and kurtosis coefficients. SPSS 23 software was used for data analysis. In interpreting the findings, the independent samples t-test was applied for intergroup comparisons, while the dependent samples t-test was used to examine intragroup changes. The results revealed that the Web 2.0-supported STEM-based 5E instructional model was more effective than the current curriculum in increasing students' cognitive flexibility, participation levels in science classes, and academic achievement.