Klasik Türk şiirinde İbnü'l-Arabî tesiri
The influence of Ibn al-Arabi in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 973882
  2. Yazar: BÜŞRA TOHUMCU ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİRE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Arabî, klasik Türk şiiri, İslam felsefesi, tasavvuf, kutb, Ibn al-Arabi, classical Turkish poetry, Islamic philosophy, Sufism, Qutb
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Şeyhü'l-Ekber Muhyiddîn İbnü'l-Arabî, düşünceleriyle İslam felsefe tarihinde önemli bir yere sahiptir. İbnü'l-Arabî'nin tasavvufî düşünce sisteminde kavramsallaşan ifadeleri söz konusudur. Kutb olarak kabul edilen Arabî'nin klasik Türk edebiyatı şairleri üzerinde etkisi dikkat çekecek orandadır. Şeyhü'l-Ekber Muhyiddîn İbnü'l-Arabî'nin kişiliği, tasavvufî düşünceleri ve eserlerinde kullandığı kavramlar klasik Türk şairlerinin farklı nazım şekilleri ve türlerindeki beyitlerine yansımıştır. Çalışmada, İbnü'l-Arabî'nin klasik Türk edebiyatı şairleri üzerindeki tesiri, ekberî gelenek çerçevesinde kutb oluşuna dair tespitlere yer verilmiştir. Burada İbnü'l-Arabî'nin varlık, bilgi ve tecellî merkezli düşünce sisteminin temel taşlarını oluşturduğu düşünülen vahdet-i vücud, hayal, hayret, hakîkat, tecellî ve gölge kavramları üzerinden şiirler taranmıştır. Elde edilen beyitler İbnü'l-Arabî'nin tasavvuf anlayışı doğrultusunda yorumlanmıştır. Klasik Türk şiirinde İbnü'l-Arabî için yazılmış olan methiyelerdeki tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sheikh al-Akbar Muhyiddin Ibn al-Arabi has an important place in the history of Islamic philosophy with his thoughts. There are conceptualized expressions of Ibn al-Arabi in the Sufi thought system. Arabî, who is considered to be Qutb, has a remarkable influence on the poets of classical Turkish literature. Sheikh al-Akbar Muhyiddin Ibn al-Arabi's personality, Sufi thoughts and the concepts he used in his works were reflected in the couplets of classical Turkish poets in different verse forms and genres. In the study, the influence of Ibn al-Arabi on the poets of classical Turkish literature and the determination of his qutb within the framework of the akbari tradition are included. Here, poems are scanned through the concepts of wahdat-i body, dream, astonishment, truth, manifestation and shadow, which are thought to form the cornerstones of Ibn al-Arabî's thought-system centered on existence, knowledge and manifestation. The couplets obtained were interpreted in line with Ibn al-Arabi's understanding of Sufism.In classical Turkish poetry, the determinations in the eulogies written for Ibn al-Arabî are included.