Spinal füzyon cerrahisi uygulanan skolyoz hastalarında lokal traneksamik asit uygulamasının kan transfüzyonu ihtiyacına olan etkisinin analizi
Analysis of the effect of local tranexamic acid application on the need for blood transfusion in patients with skoliosis undergoing spinal fusion surgery
- Tez No: 973892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN BAHADIR TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kan transfüzyonu, Lenke sınıflaması, Skolyoz, Spinal füzyon, Traneksamik asit, Blood transfusion, Lenke classification, Scoliosis, Spinal fusion, Tranexamic acid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
SPİNAL FÜZYON CERRAHİSİ UYGULANAN SKOLYOZ HASTALARINDA LOKAL TRANEKSAMİK ASİT UYGULAMASININ KAN TRANSFÜZYONU İHTİYACINA OLAN ETKİSİNİN ANALİZİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI, UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2025 Amaç: Skolyoz, omurganın lateral eğriliği ile karakterize bir deformitedir ve ağır vakalarda spinal füzyon cerrahisi gerektirebilir. Bu cerrahi sırasında önemli miktarda kan kaybı meydana gelebileceğinden, kan transfüzyonu ihtiyacını azaltmak amacıyla antifibrinolitik ajanlar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, spinal füzyon cerrahisi uygulanan skolyoz hastalarında lokal traneksamik asit (TXA) uygulamasının kan transfüzyonu ihtiyacına olan etkisini retrospektif olarak incelemektir. Yöntem: Çalışmaya, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde spinal füzyon cerrahisi uygulanan toplam 51 skolyoz hastası dahil edilmiştir. Hastalar TXA uygulanan (n=37) ve uygulanmayan (n=15) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Gruplar yaş (14.21±3.75 vs. 13.86±3.81 yıl, p>0.05) ve cinsiyet dağılımı (% 73 kadın vs. % 80 kadın, p>0.05) açısından benzerdir. İntraoperatif kanama miktarı, cerrahi süre (147,83±41.75 vs. 128,66±29.06 dakika, p>0.05), füzyon seviyesi sayısı, vida sayısı ve postoperatif dren sıvı hacmi gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir (p>0.05). Ancak, serbest dren sayısı TXA uygulanmayan grupta anlamlı şekilde daha fazladır (p<0.001). Postoperatif kan transfüzyonu ihtiyacı TXA uygulanan grupta % 21,6, uygulanmayan grupta % 46.7 olup fark anlamlı değildir (p>0.05). Her iki grupta da operasyon sonrası Cobb açısı anlamlı şekilde azalmış (p<0.001), hemoglobin değerleri düşmüştür (p<0.001); gruplar arası fark anlamlı değildir (p>0.05). Lenke sınıflamasında TXA grubunda Lenke 5C tipi anlamlı şekilde daha sıktır (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak, lokal TXA uygulaması postoperatif kan transfüzyonu ihtiyacını azaltma eğilimi gösterse de istatistiksel anlamlılık sağlanmamıştır. Bu bulgular, daha büyük örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
TURAN T., ANALYSIS OF THE EFFECT OF LOCAL TRANEXAMIC ACID APPLICATION ON THE NEED FOR BLOOD TRANSFUSION IN PATIENTS WITH SKOLIOSIS UNDERGOING SPINAL FUSION SURGERY DEPARTMENT OF ORTHOPEDICS AND TRAUMATOLOGY, SPECIALIZATION THESIS, GAZIANTEP, 2025 Objective: Scoliosis is a deformity characterized by lateral curvature of the spine and may require spinal fusion surgery in severe cases. Since significant blood loss may occur during this surgery, antifibrinolytic agents are used to reduce the need for blood transfusion. The aim of this study is to retrospectively examine the effect of local tranexamic acid (TXA) administration on the need for blood transfusion in scoliosis patients undergoing spinal fusion surgery. Methods: A total of 51 scoliosis patients who underwent spinal fusion surgery at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital were included in the study. Patients were divided into two groups: those who received TXA (n=37) and those who did not (n=15). Results: The groups were similar in terms of age (14.21±3.75 vs. 13.86±3.81 years, p>0.05) and gender distribution (73% female vs. 80% female, p>0.05). There were no significant differences between the groups in terms of intraoperative blood loss, surgical duration (147.83±41.75 vs. 128.66±29.06 minutes, p>0.05), number of fusion levels, number of screws, and postoperative drain fluid volume (p>0.05). However, the number of free drains was significantly higher in the group without TXA (p<0.001). The need for postoperative blood transfusion was 21.6% in the group with TXA and 46.7% in the group without TXA, and the difference was not significant (p>0.05). In both groups, the postoperative Cobb angle decreased significantly (p<0.001), and hemoglobin values decreased (p<0.001); the difference between groups was not significant (p>0.05). In the Lenke classification, Lenke type 5C was significantly more common in the TXA group (p<0.05). Conclusion: In conclusion, although local TXA administration showed a tendency to reduce the need for postoperative blood transfusion, statistical significance was not achieved. These findings emphasize the need for prospective studies with larger samples.