The Search for the“True Self”in James Joyce's A Portrait of the Artist as a Young Man and Virginia Woolf's Mrs. Dalloway
James Joyce'un Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi ve Virginia Woolf'un Bayan Dalloway adlı eserlerinde gerçek benliğin arayışı
- Tez No: 974000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUĞU TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: James Joyce, Virginia Woolf, gerçek benlik, bilinç akışı, A Portrait of the Artist as a Young Man, Mrs. Dalloway, James Joyce, Virginia Woolf, the true self, stream of consciousness, A Portrait of the Artist as a Young Man, Mrs. Dalloway
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, modern edebiyatın temel konularından biri olarak kabul edilen gerçek benlik arayışını araştırmaktadır. Bu çalışma, karakterin sosyal, ailevi ve bazen dini kısıtlamalara maruz kalması nedeniyle yaşadığı anıları, bakış açılarını ve travmatik deneyimleri yakalayan düşünce ve duygu zincirleri oluşturmayı amaçlamaktadır. Ortak temalar ve sıradan yaşamla ilgilenen on dokuzuncu yüzyılın aksine, yirminci yüzyıl özel yaşam ve iç dünyayla ilgilenen daha karmaşık bir dönem olarak tanımlanabilir. I. ve II. Dünya Savaşları'ndan sonra insanlar yalnızlık ve kopukluk çekerek yabancılaştı, modern insan istikrarsız bir hayata ve parçalanmış bir kimliğe sahip olmaya başladı ve bu da onu kendini tanımlamada zorluk çekmeye itti. Karakterlerin düşünceleri rastgele gelir ve belirli bir kurala veya olay örgüsü yapısına uymadan kendiliğinden gelişir. Yazar böylece karakterlerin psikolojisinin derin ve karmaşık katmanlarını keşfeder; karakterin zihninde olup bitenleri yansıtarak duyguların karmaşıklığını yakalar. Modern insan çevresine yabancılaşmış, yalnızlığını kendisiyle ve toplumuyla boğuşarak yansıtmaktadır. Gerçek benliğin dikkate alınmasını incelerken, bilinç akışı, modern yazarın bireyin mücadelesini, yaşam ve yaşama amacını bulma arayışını keşfetmek için kullandığı önemli tekniklerden biri olabilir. Yazar bu anlatım tarzı boyunca karakterin psikolojik durumunu ele alırken aynı zamanda karakterin iç dünyasıyla da tanışıyor. Bu tez, yirminci yüzyılın iki önemli romanındaki: James Joyce'un A Portrait of the Artist as a Young Man ve Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway romanlarındaki kahramanların kimlik oluşumuyla mücadelelerini göstererek ve bu kahramanların ruh hallerini derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tez boyunca okuyucu, gizli gerçek benliği ortaya çıkarmak ve onunla yüzleşmek için kahramanların zihnine derinlemesine girecektir. Ayrıca bu çalışmada modern insanın, modern toplumda kaybolduğuna inandığı kimliğini inşa etme çabası da incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the quest for the true self which is considered to be one of the central subjects of the modernist literature. This study aims to create chain of thoughts and feelings capturing the character's memories, perspectives and traumatic experiences due to being exposed to social, familial and sometimes religious restrictions. In contrast to nineteenth century which was concerned with common themes and ordinary life, twentieth century could be described as a more complex period interested in the private life and interior world. After World War I and II, people became alienated suffering loneliness and disconnection, the modern man started to have an unstable life and fragmented identity which pushed him to have difficulty in identifying himself. The modern characters' thoughts come arbitrarily and develop spontaneously without following a specific rule or a plot structure. Thus, the author explores deep and complex levels of the characters' psychology; he catches the complexity of feelings by reflecting what happens in the mind of the character. The modern man is alienated from his surroundings; he reflects his loneliness by grappling with himself and his society. While examining the consideration of the true self, stream of consciousness might be one of the crucial techniques which the modern writer uses to explore the struggle of the individual and his pursuit to find the purpose of life and living. Throughout this narrative style, the writer discusses the psychological state of the character, he is also introduced to the character's inner life. This thesis attempts to analyze the psyche of the protagonists thoroughly by demonstrating their struggle with identity formation in two prominent twentieth-century novels: James Joyce's A Portrait of the Artist as a Young Man and Virginia Woolf's Mrs. Dalloway. Throughout this thesis, the reader will be entering into the protagonists' mind deeply in order to reveal and be confronted with the hidden real self. In addition, this study examines the modern man's effort to construct his identity which he believes is lost in the modern society.