Aktif spor yapan bireylerin çoklu zekâ yönelimlerinin ve liderlik davranışlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of multiple intelligence orientations and leadership behaviors of active sports individuals in terms of different variables
- Tez No: 974066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUGAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Çoklu zekâ, Liderlik, Sport, Multiple intelligences, Leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı spor yapan bireylerin zekâ yönelimlerinin ve liderlik davranışlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi, bu amaçla yapılan çalışmaların incelenmesidir. Çalışmanın örneklem grubunu aktif olarak spor yapan 129 kadın 169 erkek olmak üzere toplam 298 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı iki bölümden oluşacaktır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılacaktır. İkinci bölümde ise araştırma grubunun zekâ ve liderlik yönelimlerini belirlemek için veri toplama aracı (Demirtaş ve Duran 2007)“Çoklu Zekâ Alanlarında Kendini Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır ve (Bolman ve Deal 1991) tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlanması (Dereli 2003) tarafından yapılan ''Liderlik Yönelim Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için SPSS 25.0 programından faydalanılmıştır. Normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Parametrik testlerden faydalanılarak, ikili değişkenler için Independent-Samples T testi, üç ve daha fazla değişkenlerin çözümlenmesi için ise One Way-ANOVA testinden faydalanılmıştır. Uygulanan testler sonucu yaş, cinsiyet, eğitim durumu, spor yılı ve spor branşı değişkenlerinde analizinde anlamlı şekilde farklılaştığı sonucu elde edilmiştir (p<0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the intelligence orientations and leadership behaviors of individuals who do sports in terms of different variables and to examine the studies conducted for this purpose. The sample group of the study consists of a total of 298 people, 129 women and 169 men, who are actively involved in sports. The data collection tool will consist of two parts. In the first part, the personal information form created by the researcher will be used. In the second part, the data collection tool (Demirtaş and Duran 2007)“Self-Assessment Scale in Multiple Intelligence Areas”was used to determine the intelligence and leadership orientations of the research group and was used through the“Leadership Orientation Scale”developed by (Bolman and Deal 1991) and adapted to Turkish by (Dereli 2003). SPSS 25.0 program was used to analyze the data. As a result of the normality test, it was seen that the data showed a normal distribution. By using parametric tests, Independent-Samples T test was used for binary variables, and One Way-ANOVA test was used for the analysis of three or more variables. In addition, as a result of the applied tests, it was found that there was a significant difference in the analysis of age, gender, education status, sports year and sports branch variables (p<0.05).