The role of digital activism on Instagram in empowering women in Morocco: A study of activists' perceptions in two civil society organizations
Fas'ta kadınların güçlendirilmesinde Instagram'da dijital aktivizmin rolü: İki sivil toplum kuruluşundaki aktivistlerin algıları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 974067
  2. Yazar: RIM BRAHIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAŞGETİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bayındırlık politikaları, Destekleme politikaları, Devlet politikaları, Digital Activism, Women's Movements in Morocco, Moroccan Civil Society, Online Gender Advocacy, North African Feminist Movements, Public works politics, Support policies, State policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Fas'taki feminist aktivistlerin Instagram'ı günlük yaşamlarına profesyonel olarak nasıl entegre ettiklerini incelemektedir. Tez iki sivil toplum kuruluşunu şu anda veya geçmişte temsil eden aktivistlerle yapılan mülakatlara dayanıyor. Burada amaç, Instagram'ı nasıl gördüklerini, onunla nasıl etkileşim kurduklarını ve nasıl kullandıklarını ve bunu yaparken hangi sorunlarla karşılaştıklarını anlamaktır. Çalışma hikayelerin nasıl paylaşıldığını, bağlantıların nasıl kurulduğunu ve gönderiler, hikayeler ve videolar aracılığıyla farkındalığın nasıl artırıldığını inceliyor. Ayrıca, aktivistlerin sansür, habersiz kısıtlama ve çevrimiçi nefret gibi dijital dünyanın bir parçası olmanın getirdiği gerçek sınırlamalarla nasıl başa çıktıklarını da açıklıyor. Çalışma ayrıca çevrimiçi ve çevrimdışı aktivizmin nasıl bağlantılı olduğunu da inceliyor. Her ikisine de ihtiyaç duyulduğunu ve aktivistlerin sıklıkla ikisi arasında geçiş yaptığını gösteriyor. Sonuç olarak, bu araştırma Faslı feminist aktivistlerin Instagram'ın dijital aktivizm için imkanlarını ve kısıtlılıklarını nasıl algıladıklarını gösteriyor.
Özet (Çeviri)
The thesis examines how feminist activists in Morocco integrate Instagram in their daily life professionally. The thesis is based on interviews with activists who represent two civil society organizations either currently or in the past. The goal is to understand how they see the platform, how they interact with it and use it, as well as what problems they face while doing so. It looks at how the stories are shared, connections made, and how awareness is raised through posts, stories, and videos. It also explains how activists deal with the very real limitations that come with being a part of the digital world such as censorship, shadow banning, and online hate. The study also looks at how online and offline activism are connected. It shows that both are needed, and that activists often move between them. As a result, this research shows how feminist Moroccan activists perceive the possibilities and limitations of Instagram for digital activism.