Nöbet nedeniyle takip edilen çocuk hastaların tandem mass spektrometri ile retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pediatric patients followed for seizures using tandem mass spectrometry
  1. Tez No: 974068
  2. Yazar: ECE AYYILDIZ TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ERDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik hastalıklar, Nöbetler, Metabolic diseases, Seizures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğinden nöbet nedeniyle takip edilen hastaların dosyalarından tandem mass spektrometri ve idrar organik asit analizi sonuçlarının taranması; etiyoloji ve klinik açıdan hastaların değerlendirilmesi, kontrol grubu ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Çalışma,“Konvülsiyon”tanısı alan 448 hasta ve kontrol grubu olarak nöbeti olmayan 426 olgu üzerinde kesitsel, retrospektif olarak planlandı. Hastaların demografik, tanı, tedavi ve takip özellikleri hastanemizde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemi ve hastalara ait dosyaların taranmasıyla elde edildi. Tandem mass spektrometri sonuçlarında nöbet grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı istatistiksel farklılık bulunamamıştır. İdrar organik asit analizi sonuçlarında ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. Kontrol grubunda idrar organik asit analizinin normal olma oranı nöbet grubundakilerden daha yüksektir. Nöbet grubunda nöbet seyrine göre nörolojik muayene bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Nöbeti kontrol altında olanlarda dirençli olanlara göre normal olma oranı daha yüksektir. Nöbet ile başvuran hastaların mevcut kliniğine ek olarak nörolojik muayenesinde patolojik bulgu olması veya ilk nöbetin yenidoğan döneminde geçirilmesi idrar organik asit analizinde anlamlı olabilecek bulgu edinilmesi yüzdesini arttırdığı görülmüştür. Yenidoğan döneminde nöbetle gelen veya nörolojik muayenesinde patolojik bulgu olan hastalarda idrar organik asit analizi bakılması erken tanı, tedavi ve iyi prognoz için fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to review tandem mass spectrometry and urinary organic acid results from the medical records of patients followed for seizures in the Pediatric Neurology outpatient clinic of Uludağ University Faculty of Medicine Hospital. Additionally, it seeks to evaluate the patients in terms of etiology and clinical features and compare them with the control group. The study was designed as a cross-sectional, retrospective analysis involving 448 patients diagnosed with“Convulsion”and 426 patients without seizures as the control group. Demographic data, diagnosis, treatment, and follow-up characteristics of the patients were obtained through the hospital's computerized automation system and by reviewing patient records. No statistically significant difference was found in tandem mass spectrometry results between the seizure group and the control group. However, there was a statistically significant difference in urinary organic acid results. The rate of normal urinary organic acid findings was higher in the control group compared to the seizure group. In the seizure group, a statistically significant difference was found in neurological examination findings based on seizure control. The rate of normal neurological examination findings was higher in patients with controlled seizures compared to those with drug-resistant seizures. Additionally, the presence of pathological findings in neurological examination or a history of the first seizure occurring in the neonatal period was associated with a higher likelihood of detecting significant findings in urinary organic acid analysis among patients presenting with seizures. Performing urinary organic acid analysis in patients who present with seizures during the neonatal period or have pathological findings in neurological examination can be beneficial for early diagnosis, timely treatment, and better prognosis.