Kliniğimizde kronik hepatit B tanısı ile takip edilen hastaların takip ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the follow-up and treatment results of patients followed in our clinic with a diagnosis of chronic hepatitis B
  1. Tez No: 974128
  2. Yazar: AZİZE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Tenofovir, Entekavir, Antiviral Tedavi, HBV DNA, ALT, Albümin, Tedavi Başarısı, Chronic Hepatitis B, Tenofovir, Entecavir, Antiviral Therapy, HBV DNA, ALT, Albumin, Treatment Success
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç:Kronik hepatit B (KHB), dünya genelinde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Antiviral tedavide Entekavir, Tenofovir DisoproksilFumarat (TDF) ve Tenofovir Alafenamid (TAF) en sık kullanılan ajanlardır. Bu çalışmada; KHB tanısı ile izlenen hastaların klinik ve laboratuvar özellikleri değerlendirilerek, kullanılan antiviral tedaviye (TDF, TAF, Entekavir) göre farklılıkların ortaya konması ve bazı parametrelerin tedavi başarısını öngörmedeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:01.07.2020-23.08.2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran 150 KHB tanılı hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalara ait demografik, klinik ve laboratuvar verileri hastane bilgi sisteminden temin edilmiştir. Hastalar kullandıkları antiviral ajana göre üç gruba ayrılmıştır (TDF, TAF, Entekavir). Gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal Wallis H testi, One-Way ANOVA ve post-hoc testler kullanılmıştır. Tedavi başarısını öngören değişkenleri belirlemek amacıyla ROC analizi yapılmıştır. Bulgular:Çalışmaya katılan 150 hastanın %66'sı erkek, %34'ü kadındı ve yaş ortalaması 47,66±13,60 idi. TDF en sık kullanılan tedavi ajanıydı (%76). HBV DNA'nın ortalama negatifleşme süresi TDF grubunda 6,5 ay, TAF grubunda 9 ay, Entekavir grubunda ise 12 ay olarak belirlendi. Tedavi başarısını öngörmede anlamlı bulunan laboratuvar parametreleri: başvuru HBV DNA (cut-off: 5.394.500 IU/mL), güncel PLT (cut-off: 170.000/mm³), güncel ALT (cut-off: 34,5 IU/L) ve güncel albümin (cut-off: 3,95 g/dL) idi (p<0,05). Tedavi başarısı genel olarak %98,7 oranında elde edildi. Sonuç:TDF, daha erken virolojik yanıt sağlaması nedeniyle tedavi başarısında öne çıkmıştır. Tedavi başarısını öngörmede özellikle ALT, PLT ve albümin gibi kolay erişilebilir laboratuvar parametrelerinin etkili olduğu görülmüştür. Bu bulgular, KHB tedavisinde bireyselleştirilmiş yaklaşımın önemini vurgulamakta ve başlangıç laboratuvar değerlerinin tedavi yönetiminde dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim:Chronic hepatitis B (CHB) remains a significant cause of morbidity and mortality worldwide. Entecavir, Tenofovir Disoproxil Fumarate (TDF), and Tenofovir Alafenamide (TAF) are the most commonly used antiviral agents. This study aimed to evaluate the clinical and laboratory characteristics of patients diagnosed with CHB, compare them based on the antiviral treatment used (TDF, TAF, Entecavir), and determine the predictive value of selected parameters for treatment success. Materials and Methods:A total of 150 patients diagnosed with CHB who were admitted to the Gastroenterology Clinic of Adıyaman Training and Research Hospital between 01.07.2020 and 23.08.2024 were retrospectively analyzed. Demographic, clinical, and laboratory data were obtained from the hospital information system. Patients were divided into three groups based on the antiviral agent used (TDF, TAF, Entecavir). Kruskal Wallis H test, One-Way ANOVA, and post hoc tests were used for statistical comparisons. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis was performed to determine the parameters predictive of treatment success. Results:Of the 150 patients included in the study, 66% were male and 34% were female, with a mean age of 47.66±13.60 years. TDF was the most commonly prescribed antiviral agent (76%). The median time to HBV DNA negativity was 6.5 months in the TDF group, 9 months in the TAF group, and 12 months in the Entecavir group. Laboratory parameters significantly associated with treatment success included baseline HBV DNA (cut-off: 5,394,500 IU/mL), current platelet count (cut-off: 170,000/mm³), current ALT level (cut-off: 34.5 IU/L), and current albumin level (cut-off: 3.95 g/dL), all with statistically significant results (p<0.05). Overall treatment success was achieved in 98.7% of the patients. Conclusion:TDF was found to be more effective in achieving earlier virological response. Readily accessible laboratory parameters such as ALT, platelet count, and albumin were shown to be valuable predictors of treatment success. These findings emphasize the importance of individualized treatment strategies in CHB and support the consideration of baseline laboratory markers in guiding antiviral therapy.