The role of the memorial ceremonies of Hacı Bektaş Veli in construction the Alevi-Bektaşi identity
Hacı Bektaş Veli anma törenlerinin Alevi-Bektaşi kimliğinin kuruluşundaki rolü
- Tez No: 161289
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri, Alevi-Bektaş, kimlik kuruluşu, hegemonya, çokseslilik, The Memorial Ceremonies of Hacı Bektaş Veli and the Activities of Culture and Art, Alevi-Bektaşi, identity formation, hegemony, multivoiced
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz HACI BEKTAŞ VELİ ANMA TÖRENLERİNİN ALEVİ-BEKTAŞİ KİMLİĞİNİN KURULUŞUNDAKİ ROLÜ Salman, Meral Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mustafa Şen Aralık 2005, 160 sayfa Bu tezin amacı, Alevi Bektaşi kimliğinin Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri aracılığıyla etkinliğe katılan farklı aktörler tarafından kolektif ve bireysel düzeyde nasıl kurulduğunu araştırmaktır. Bu bakımdan, değişik aktörlerin Alevi-Bektaşi kimliğini kurma sürecinde yer almak için katıldığı bu etkinliklerin tarihini ve politik, dinsel, kültürel ve sosyal bakımdan iç dinamiklerini incelemek önemlidir. Bu amaçla, 2004 etkinliklerinde Hacıbektaş'ta yaşayan ya da başka bölgelerden etkinliğe katılmak amacıyla Hacıbektaş'a gelen çoğu Alevi-Bektaşi 32 kişiyle derinlemesine görüşme yöntemi ile niteliksel çalışma yürütülmüştür. Tüm görüşmeler kaydedilmiş, çözümlenmiş ve çözümlenen metinler söylem analizi için kullanılmıştır. Görüşmeler esnasında katılımcıların politik görüşü, devletin Alevi politikaları hakkında görüşü, devlet yetkililerinin, politikacıların etkinliğe katılımı hakkındaki görüşü ve Alevi-Bektaşi örgütleriyle ilişkileri hakkında bilgi edinilmiştir. Ayrıca etkinlik boyunca gerçekleştirdikleri dinsel, kültürel ve sosyal etkinlikler hakkında bilgi edinilmiştir.Etkinlikler boyunca Hacıbektaş devlet adamlarından Alevi-Bektaşilere pek çok aktörün Alevi-Bektaşi kurma mücadelesine katıldığı bir politik alan haline gelir. Bu çok sesli ve aktif anlamlandırma sürecinde değişik ideolojik görüşlere sahip aktörler Alevilik-Bektaşiliğe ait sembolleri kullanarak Alevi-Bektaşi topluluğu üzerinde hegemonya kurma çabasındadırlar. Alevi-Bektaşilerin dünyayı kavrayışlarındaki eklektiklik, parçalılık ve eleştirel olamama üzerinden yükselen ve Alevi-Bektaşi kimliğini tanımlanmasını tek sesli hale getirme çabasındaki bu mücadeleye rağmen Alevi-Bektaşiler, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri aracılığıyla bu etkinliğin sağladığı politik alanda kendilerine bir duruş edinirler. Hacıbektaş yüzyıllardır Alevi-Bektaşi topluluğunun inanç merkezidir. Politik alanda Alevi-Bektaşiliğin inanç yönü görmezden gelinse de etkinlikler boyunca Alevi-Bektaşiler dini rimellerini yerine getirir, kutsal kabul ettikleri mekanları ziyaret ederler. Etkinliğin dinsel yönü aidiyet duygusunu ve Alevi-Bektaşi kimliğini güçlendirmektedir. Etkinliğin sosyal yönü Alevi-Bektaşilere değişik bölgelerden insanlarla karşılaşma, tanışma ve sosyalleşme olanağı sağlamaktadır. Kültürel etkinlikler Alevi-Bektaşilerin kendi kimlikleri hakkındaki fikirleri paylaşmalarım ve bu fikirleri geliştirmelerini sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE MEMORIAL CEREMONIES OF HACI BEKTAŞ VELİ IN CONSTRUCTION THE ALEVİ-BEKTAŞİ IDENTITY Salman, Meral M.S., Department of Sociology Supervisor: Dr.Mustafa Şen December 2005, 160 pages The aim of this thesis is to explore how the Alevi-Bektaşi identity is constructed through the memorial ceremonies of Hacı Bektaş Veli on collective and individual level by different actors from the state agents to the Alevi-Bektaşis who participate in the ceremonies. In this regard, it is important to examine this ceremony with its history and its dynamics such as the political, the religious, the social and the cultural aspects through which different actors participate in identity construction process. For this purpose a qualitative study, using in-depth interviews with 32 persons who participated in the ceremony from Hacıbektaş and different regions in Turkey and abroad have been conducted in the 2004 memorial ceremony of Hacı Bektaş Veli. All interviews were recorded, transcribed and the transcribed texts were used for discourse analysis. During the interviews the political opinion, the opinion about the state policies towards the Alevi-Bektaşi community and the opinion about the statesmen's and politician's interest in the ceremonies were IVinquired. Moreover during the ceremonies the religious practices, the social and cultural practices were inquired. During the ceremony, Hacıbektaş becomes a political field, at which from the statesmen to the Alevi-Bektaşis different actors struggle for the formation of the Alevi-Bektaşi identity. During this multivoiced and active meaning creation process, the symbols and signs about Alevism-Bektaşism are used by different actors who have also different ideological aims to form the Alevi-Bektaşi identity in order to constitute hegemony over the Alevi-Bektaşi community. Thus, in spite of this struggle for a univoiced definition of the Alevi-Bektaşi identity, which bases on the eclectic, disjointed and uncritical conception of the world of the Alevi-Bektaşis, through the ceremonies, the Alevi-Bektaşis get a position at this political field. Hacıbektaş has been a belief center of the Alevi-Bektaşi community for many centuries. Although the religious aspect is not recognized by the actors of political field, during the ceremonies the Alevi-Bektaşis perform their religious ceremonies and visit the holy places. The religious aspect of the ceremonies strengthens belonging to a community and the Alevi-Bektaşi identity. The social aspect of the ceremony provides the Alevi-Bektaşis to meet and socialize people from different regions. With the cultural aspect of the ceremonies, the Alevi-Bektaşi people share and improve opinion about their identity.