The illusion of truth: A new historicist reading of iconoclastic themes in Dan Brown's The Da Vinci Code, Steve Berry's The Alexandria Link and Bilge Karasu's A Long Day's Evening
Hakikat yanılsaması: Dan Brown'in Da Vinci Şifresi, Steve Berry'nin İskenderiye Bağlantısı ve Bilge Karasu'nun Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı adlı eserlerindeki ikonoklastik temaların yeni tarihselci bir okuması
- Tez No: 974149
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebi İkonoklazm, Yeni Tarihselcilik, Yıkım ve Denetleme, Kültürel Otorite, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Da Vinci Şifresi, İskenderiye Bağlantısı, İngiliz edebiyatı, Literary Iconoclasm, New Historicism, Subversion and Containment, Cultural Authority, A Long Day's Evening, The Da Vinci Code, The Alexandria Link, New historicist, English literature
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, farklı tarihsel bağlamlardan üç romanın Yeni Tarihselci analiziyle edebi ikonoklazmı inceler: Bilge Karasu'nun Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (1970), Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi (2003) ve Steve Berry'nin İskenderiye Bağlantısı (2007). Çalışma merkezi bir paradoksu ortaya koyar: bir metnin erişilebilirliği arttıkça, dönüştürücü potansiyeli azalma eğilimindedir. Stephen Greenblatt'ın“toplumsal enerjinin dolaşımı”kavramı ve Michel Foucault'un güç/bilgi çerçevesinden yola çıkan bu çalışma, edebiyatın kültürel otoriteyi aynı anda nasıl sorguladığını ve pekiştirdiğini araştırır. Bu analiz, farklı kültürel bağlamlarda edebi yıkımı anlamak için sistematik bir çerçeve geliştirerek Yeni Tarihselci metodolojisini ilerletir. Tez üç ikonoklazm biçimi belirler: Karasu'nun Türk otoriterizmne Bizans tarihi alegorisi aracılığıyla yanıt veren biçimsel deneyimciliğindeki estetik/mezhepsel ikonoklazm; Brown'ın 11 Eylül sonrası kurumsal şüphe ortamında Hristiyan sembollerini popüler biçimde yeniden yorumlamasındaki mnemonik ikonoklazm; ve Berry'nin topraksal meşrulaştırmanın temelindeki dini arşivleri eleştirdiği jeopolitik/epistemolojik ikonoklazm. Karasu radikal içeriği sansürden koruyan kasıtlı olarak zorlayıcı estetik karmaşıklık yoluyla gerçek yıkım başarırken, Brown ve Berry'nin ticari başarısı radikal potansiyelin pazar kısıtlamaları içinde denetlenmesini gerektirir. Araştırma, edebi ikonoklastik biçimlerin ilk sistematik tipolojisini önererk ikonoklazm çalışmalarına katkıda bulunur ve metinlerin farklı anlatı stratejileri aracılığıyla tarihi bilgiyi nasıl ürettiğini, parçaladığını ve tartıştığını gösterir. Bulgular, popüler kurgunun kültürel direnişi nasıl gerçekleştirdiğini ve aynı zamanda karşıt enerjileri evcilleştiren biçimsel yapılar ve tür uzlaşımları yoluyla baskın ideolojileri nasıl desteklediğini aydınlatır. Erişilebilirlik ve dönüştürücü güç arasındaki bu gerilim, edebiyatın değişim aracı ve kültürel denetleme aygıtı olarak ikili işlevine dair yeni kavrayışlar sunar.
Özet (Çeviri)
This thesis examines literary iconoclasm through New Historicist analysis of three novels from distinct historical contexts: Bilge Karasu's A Long Day's Evening (1970), Dan Brown's The Da Vinci Code (2003), and Steve Berry's The Alexandria Link (2007). The study reveals a central paradox: the more accessible a text is, the less transformative its potential tends to be. Drawing on Stephen Greenblatt's concept of the“circulation of social energy”and Michel Foucault's power/knowledge framework, the study explores how literature simultaneously challenges and reinforces cultural authority. This analysis advances New Historicist methodology by developing a systematic framework for understanding literary subversion across cultural contexts. The thesis identifies three modes of iconoclasm: aesthetic/sectarian iconoclasm in Karasu's formal experimentation responding to Turkish authoritarianism through Byzantine historical allegory; mnemonic iconoclasm in Brown's popular revision of Christian symbols amid post-9/11 institutional suspicion; and geopolitical/epistemological iconoclasm in Berry's critique of religious archives underpinning territorial legitimization. While Karasu achieves genuine subversion through deliberately challenging aesthetic complexity that shields radical content from censorship, Brown and Berry's commercial success necessitates containment of radical potential within market constraints. The research contributes to iconoclasm studies by proposing the first systematic typology of literary iconoclastic modes, showing how texts produce, fragment, and contest historical knowledge through distinct narrative strategies. The findings illuminate how popular fiction enacts cultural resistance while simultaneously upholding dominant ideologies through formal structures and generic conventions that ultimately domesticate oppositional energies. This tension between accessibility and transformative power offers new insights into literature's dual function as agent of change and instrument of cultural containment.