Development and psychometric examination of the Sibling Alliance Scale for Children of Alcoholic Parents (SAS-CAP)
Alkolik Ebeveynlerin Çocukları için Kardeş İttifakı Ölçeği'nin (SAS-CAP) geliştirilmesi ve psikometrik incelemesi
  1. Tez No: 974156
  2. Yazar: HANDE HANIM BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR AR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeş İttifakı, Alkolik Babalar, Aile Sistemleri Kuramı, Açımlayıcı Faktör Analizi, Sibling Alliance, Alcoholic Fathers, Family Systems Theory, Exploratory Factor Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yeni geliştirilen Alkolik Ebeveynlerin Çocukları için Kardeş İttifakı Ölçeği'nin (AEÇKİÖ) psikometrik özelliklerini değerlendirmektir. İlk olarak babanın alkol kullanım problemi işlevsiz aile ortamlarındaki kardeş dinamikleri üzerine literatürün kapsamlı bir şekilde incelenmesi ile madde havuzu oluşturulmuştur. Sonrasında, koruma, problem çözme, duygusal destek ve güçlendirme olmak üzere dört ana tema etrafında maddeler düzenlenmiştir. Daha sonra babasında alkol kullanım problemi olan ve kardeşi olan beş kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Son olarak, alanında uzman kişilerden alınan geri bildirimler doğrultusunda ölçeğe son hali verilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, babasında alkol kullanım problemi olan ve kardeşi olan 141 genç yetişkine sosyal medya aracılığı ile ulaşılarak veri toplanmıştır. Veri toplama araçları; Demografik Bilgi Formu, Alkolik Ebeveyne Sahip Çocuklar Tarama Testi Kısa Formu (AESÇTT-KF6), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Aile Uyumu Ölçeği Kısa Formu (AUÖ-KF5), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu (DDGÖ-16), Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu (CDPSÖ-KF), Belirti Tarama Envanteri (SCL-90), ve Yaşam Boyu Kardeş İlişkileri Ölçeği (YBKİÖ). Açımlayıcı Faktör Analizinden (AFA) edinilen sonuçlara göre, AEÇKİÖ'in son biçimi 18 madde içermektedir ve 2-faktörlü yapıdadır. Tüm ölçeğin ve alt faktörlerin iç geçerlik değerleri çok iyi bulunmuştur. Korelasyon analizleri sonucunda, AEÇKİÖ YBKİÖ ve AUÖ-KF5 ile pozitif; ÇÇTÖ ile negatif ilişkilenmektedir. Fakat, AEÇKİÖ ile DDGÖ-16, CDPSÖ-KF ve SCL-90 arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bulgular, alanyazın kapsamında tartışılmıştır.,
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to evaluate the psychometric properties of the newly developed Sibling Alliance Scale for Children of Alcoholic Parents (SAS-CAP). First, an item pool was created through a comprehensive review of the literature on sibling dynamics in dysfunctional family environments where fathers have an alcohol use problem. Then, the items were organized around four main themes: protection, problem solving, emotional support, and empowerment. semi-structured interviews were conducted with five individuals whose fathers have an alcohol use problem and who have siblings. The scale was finalized based on feedback received from experts in the field. In the second phase of the study, data were collected from 141 young adults whose fathers have an alcohol use problem and who have siblings via social media. The data collection tools were; Demographic Information Form, Children of Alcoholics Screening Test (CAST-6), Child Trauma Questionnaire (CTQ), Family Harmony Scale - Short Form (FHS-SF), Difficulties in Emotion Regulation Scale - Brief Form (DERS), Connor-Davidson Resilience Scale - Short Form (CDRS), Symptom Checklist-90-R (SCL-90), and Lifetime Sibling Relationship Scale (LSRS). Exploratory Factor Analysis (EFA) results indicated that the final version of the SAS-CAP contained 18 items and had a 2-factor structure. The internal validity of the entire scale and its subfactors was found to be very good. Correlation analyses revealed that the SAS-CAP was positively correlated with the LSRS and FHS-SF and negatively correlated with the CTQ. However, no significant relationship was found for the DERS, CDRS, and SCL-90 in relation to the SAS-CAP. The findings are discussed within the context of the literature.