Postlingual koklear implant hastalarının yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in postli̇ngual cochlear i̇mplant patients
  1. Tez No: 365917
  2. Yazar: BAŞAK BEYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİL GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Postlingual, Koklear İmplant, Yaşam Kalitesi, Postlingual, Cochlear İmplant, Quality of Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Koklear implant post-lingual işitme kayıplı erişkinlerde ve konjenital işitme kayıplı çocuklarda önemli tedavi seçeneklerinden biridir. Performansı son yıllardaki gelişmelerle birlikte daha da artmıştır. Koklear implantın başarısında odyolojik faktörlerle birlikte psikososyal faktörler de değerlendirilmelidir.Hastanın işitme performansı ile birlikte günlük aktiviteleri, sosyal hayatı ve kendine güveninde oluşan değişiklerde oldukça önemlidir. Hayat kalitesi;kültür ve değer sistemlerine göre bulunduğu pozisyonunu algılama şeklidir. Kişinin amaçları,ilgileri, beklentileri ve standartları bu kavramın içerisindedir.Bireylerin fiziksel durumları,bağımsızlıkları, sosyal ilişkileri ve psikolojik durumları hayat kalitesi anlayışını etkilemektedir1.Bu nedenle çalışmamızda amacımız koklear implantın işitsel katkısı ile beraber cihaz kullanım süresince hastaların öznel fikirlerinden yola çıkarak, hastaların cihazdan memnuniyetlerini, yaşam kalitesini ve psikososyal durumunu araştırmaktır.Kliniğimizde postlingual koklear implant olmuş 30 hastaya,implant kullanmaya başladıktan en az 1 ay sonra,1.ay ila 2.yıl takip süreçlerinde öncelikle demografik bilgilerin oluştuğu bir form doldurularak sonrasında jenerik bir yaşam kalitesi ölçeği olan WOQOLbref yaşam kalitesi kısaltılmış ölçeği,hastaların mevcut anksiyete ve depresyon derecelerini değerlendirmek amacıyla Beck anksiyete ve Beck depresyon ölçekleri,kullanılan koklear implant cihazından algılanan faydayı değerlendirmek için cihaz memnuniyeti envanteri olan IO-IHA uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cochlear implant is one of the most important treatment options for adults with postlingual hearing loss and children with congenital hearing loss. The performance achieved from the implant has increased with the progress in recent years. In order to evaluate the success of cochlear implant, not only audiological factors but also psychosocial factors should be considered. It is important that patients' daily activities, social lives and self-esteems improve along with their hearing performances. Life quality is the subjective appraisal of one's position referring to his or her culture and value systems. The concept covers personal aims, interests, expectations and standarts. Physical condition, dependency, social relationships, and psychological state affect perceived quality of life1. Thus, the study aimed at investigating patients' satisfaction from the implant, perceived quality of life, and psychosocial state as well as the implant's auditory contribution. Thirty clinic patients who had had cochlear implant surgery participated in the study. Participants first completed a demographic information form. Then they were administered WOQOLbref short form, Beck Anxiey and Depression inventories, IO-IHA inventory in order to assess patients' quality of life, level of anxiety and depression, and satisfaction from the cochlear implant respectively. The data were gathered within the 2-year-follow-up period beginning from the second month after the surgery.