Takayasu arteriti tanılı hastalarda bazal kardiyovasküler değerlendirme ve prognoz ilişkisi: Retrospektif çalışma
Baseline cardiovascular assessment and its relationship with prognosis in patients with takayasu arteritis: A retrospective study
  1. Tez No: 974188
  2. Yazar: ASLI ŞAHİN KAHLEOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE KENAR ARTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Romatoloji, Internal diseases, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Takayasu arteriti, majör advers kardiyovasküler olay, hipertansiyon, kalp yetersizliği, Framingham risk skoru, mortalite, Takayasu arteritis, major adverse cardiovascular event, hypertension, heart failure, Framingham risk score, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Takayasu arteriti (TA), büyük damarları tutan kronik, inflamatuvar bir vaskülittir ve uzun dönemde ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar bu hasta grubunda morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerindendir. Çalışmamızda, TA hastalarının uzun dönem kardiyovasküler prognozunu değerlendirmek, majör advers kardiyovasküler olay (MAKO) gelişimi ile ilişkili risk faktörlerini ortaya koymak ve özellikle tanı anındaki risk profillerinin prognostik değerini araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Ocak 2000 – Mart 2025 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde takip edilen 136 TA hastasından dahil edilme kriterlerini karşılayan 90 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tanı anındaki klinik, laboratuvar, elektrokardiyografi (EKG), transtorasik ekokardiyografi (TTE) ve görüntüleme bulguları kaydedildi. Hastalar uzun dönem takip edilerek; kalp yetmezliği (KY) gelişimi, tüm nedenlere bağlı mortalite, MAKO [kardiyovasküler mortalite, nonfatal miyokard infarktüsü (MI), nonfatal iskemik inme (SVO), koroner revaskülarizasyon (perkütan koroner girişim veya koroner arter bypass cerrahisi) gerektiren koroner arter hastalığı (KAH) ve evre C veya evre D kalp yetersizliği] gelişimi analiz edildi. Bulgular: Hastaların %88,9'u kadın olup ortalama tanı yaşı 39,8 yıl idi. İzlem süresi medyan 97 ay olarak hesaplandı. Son vizit verilerinde hipertansiyon %75,6, SVO %14,4, MI/KAH %22,2, evre C–D KY %18,9 oranında görüldü. Tüm nedenlere bağlı mortalite %14,4, kardiyovasküler mortalite %6,7 olarak saptandı. Hastaların %32,5'inde izlem süresinde MAKO gelişti. MAKO ile ilişkili olarak ileri tanı yaşı, hipertansiyon, sigara öyküsü ve trigliserid yüksekliği öne çıktı. Ayrıca Framingham risk skoru MAKO için bağımsız bir belirteç olarak bulundu. EKG'de majör değişiklikler ve TTE'de yapısal kardiyak hasar MAKO ile ilişkili bulunsa da çok değişkenli analizlerde anlamlılığa ulaşmadı. Sonuç: Bu çalışma, TA hastalarında tanı anındaki kardiyovasküler risk faktörlerinin uzun dönem prognozla ilişkisini değerlendiren ilk serilerden biridir. Bulgular, hipertansiyon ve sigara gibi klasik risk faktörlerinin değerlendirildiği Framingham risk skorunun prognostik değer taşıdığını göstermektedir. Ayrıca, literatürde ilk kez kalp yetersizliği 2022 AHA/ACC/HFSA kalp yetmezliği kılavuzunun evrelerine göre sınıflandırılmış ve pre-kalp yetmezliği oranının yüksekliği ortaya konmuştur. Çok değişkenli analizlerde istatistiksel anlamlılığa ulaşmamış olsa da bazal EKG ve TTE verilerinin (özellikle majör değişiklikler ve yapısal kardiyak hasar) prognostik açıdan yol gösterici olabileceği görülmüştür. Sonuçlarımız, TA hastalarında erken dönemde kapsamlı kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması ve agresif risk faktörü kontrolü gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Takayasu arteritis (TA) is a chronic inflammatory vasculitis involving large vessels and may lead to serious cardiovascular complications in the long term. Cardiovascular diseases are among the most important causes of morbidity and mortality in this patient group. The aim of this study was to evaluate the long-term cardiovascular prognosis of TA patients, to identify risk factors associated with the development of major adverse cardiovascular events (MACE), and to investigate the prognostic value of baseline risk profiles. Materials and Methods: A total of 90 patients who met the inclusion criteria were retrospectively evaluated among 130 TA patients followed at Dokuz Eylül University between January 2000 and March 2025. Baseline clinical, laboratory, electrocardiographic (ECG), transthoracic echocardiographic (TTE), and imaging findings were recorded. Patients were followed longitudinally, and outcomes including heart failure stages, all-cause mortality, and the development of MACE [defined as cardiovascular mortality, nonfatal myocardial infarction, nonfatal ischemic stroke, coronary revascularization (percutaneous coronary intervention or coronary artery bypass grafting), and stage C or D heart failure] were analyzed. Results: Of the patients, 88.9% were female, and the mean age at diagnosis was 39.8 years. The medyan follow-up duration was 97 months. At the last visit, hypertension was present in 75.6%, stroke in 14.4%, myocardial infarction/coronary artery disease in 22.2%, and stage C–D heart failure in 18.9%. All-cause mortality was 14.4%, while cardiovascular mortality was 6.7%. During follow-up, MACE occurred in 32.5% of patients. Older age at diagnosis, hypertension, smoking history, and elevated triglyceride levels emerged as significant factors associated with MACE. In addition, the Framingham risk score was identified as an independent predictor of MACE. Although major ECG abnormalities and structural cardiac damage on TTE were associated with MACE, these findings did not reach statistical significance in multivariate analyses. Conclusion: This study represents one of the first series to evaluate the association between baseline cardiovascular risk factors and long-term prognosis in TA patients. The findings demonstrate that, in addition to classical risk factors such as hypertension and smoking, the Framingham risk score also carries prognostic value. Furthermore, for the first time in the literature, heart failure was classified according to the 2022 AHA/ACC/HFSA heart failure guideline stages, and a high prevalence of pre–heart failure was observed. Although statistical significance was not achieved in multivariate analyses, baseline ECG and TTE findings (particularly major abnormalities and structural cardiac damage) appeared to provide prognostic insights. Our results highlight the need for comprehensive cardiovascular risk assessment from the time of diagnosis and emphasize the importance of aggressive risk factor control in TA patients.