Becoming a Teacher: Exploring tertiary-level EFL instructors' identity through metaphor and positioning
Öğretmen Olmak: Yüksek öğretim düzeyinde İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin kimliğinin metafor ve konumlandırma kuramı çerçevesinde incelenmesi
- Tez No: 974192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BURHAN HORASANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konumlandırma Kuramı, Kimlik Trajektorileri, Metafor, Yansıtma, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğretmenler, Positioning Theory, Identity Trajectories, Metaphor, Reflection, EFL Teachers
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ted Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dil ve kimliğe ilişkin sosyokültürel kuramlara dayalı olarak, yükseköğretim düzeyinde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki benliklerini farklı kariyer aşamalarında nasıl oluşturduklarını ve yeniden şekillendirdiklerini incelemektedir: (1) geçmişe dönük hizmet öncesi dönem, (2) hizmet içi dönem ve (3) geleceğe yönelik bakış açıları. Dil öğretmeni kimliği giderek artan bir akademik ilgi görmesine rağmen, hizmet öncesi, hizmet içi ve gelecek evrelerinde öz-konumlandırmanın dinamik ve metafor aracılığıyla gerçekleşen doğası yeterince araştırılmamıştır. Bu bağlamda çalışma, Konumlandırma Kuramı'nı (Davies & Harré, 1990) benimseyerek, metaforu bilişsel ve yansıtıcı bir araç olarak ele almış (Lakoff & Johnson, 1980) ve İngilizce öğretmenlerinin zaman içinde kimliklerindeki değişimleri nasıl yansıttıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Veriler, Türkiye'de görev yapan 11 yükseköğretim düzeyindeki İngilizce öğretmeninden üç yansıtıcı günlük ve bir yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Her günlük, belirli bir kariyer aşamasına (öğretmenlik uygulaması, hizmet içi öğretmenlik ve geleceğe dair beklentiler) odaklanmıştır. Veriler, metaforik ifadeler ve kimliğin anlatı yoluyla inşasına odaklanan, Konumlandırma Kuramı temelli söylem analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmen kimliğinin akışkan, bağlama duyarlı ve kariyerin farklı aşamalarında evrilen bir yapı sergilediğini ortaya koymuştur. Uygulama sürecinde, katılımcılar kendilerini yeterince özerk hissetmeyen, teori-pratik uyuşmazlıklarıyla mücadele eden ve akran desteğine ihtiyaç duyan bireyler olarak konumlandırmışlardır. Hizmet içi dönemlerinde ise daha özerk, ilişkisel sorumluluk taşıyan bir kimlik geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Geleceğe yönelik yansıtmalarda ise sürekli mesleki gelişim ve toplumsal katkı arzusu ön plana çıkmıştır. Genel olarak, bu çalışma öğretmenlerin öz-konumlandırmalarının kariyer aşamaları boyunca akışkan bir biçimde değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Grounded in sociocultural theories of language and identity, the present study explores how tertiary-level English as a Foreign Language (EFL) teachers construct and reconstruct their professional selves across different career stages: (1) retrospective pre-service stage, (2) in-service stage, and (3) aspired future perspectives. While language teacher identity has received growing scholarly attention, the dynamic and metaphor-mediated nature of self-positioning across pre-service, in-service, and imagined future phases remains underexplored. Adopting Positioning Theory (Davies & Harré, 1990) and treating metaphor as a cognitive and reflective tool (Lakoff & Johnson, 1980), the study aims to examine how tertiary-level EFL teachers use reflection and metaphors to articulate shifts in identity over time. The data were collected from 11 tertiary-level EFL teachers in Türkiye through three reflective journals, one demographic information questionnaire, one semi-structured interview per participant. Each reflective journal addressed a specific career stage: practicum, in-service teaching, and future aspirations. The data were analyzed using discourse analysis informed by positioning theory, focusing on metaphorical expressions and narrative constructions of identity. The findings revealed that teachers' professional identities are fluid and context-sensitive, evolving across distinct career moments. During the practicum, participants positioned themselves as lacking autonomy, struggling with theory-practice gaps, and relying on peer support. In their in-service years, they demonstrated greater autonomy and relational responsibility. Future reflections revealed a desire for continuous professional development and broader societal contribution. Taken together, the study demonstrates that teachers' self-positioning shifts fluidly across career stages.