TAVİ hastalarında peri-prosedürel miyokardiyal hasar ile ilişkili yeni bir anjiografik değerlendirme; aortik sinüs valsalva yıkanma zamanı
A novel angiographic parameter associated with periprocedural myocardial injury in TAVI patients; aortic sinus valsalva flushing time
- Tez No: 974214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜSTEM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: TAVİ, Aort Darlığı, Periprosedürel Miyokardiyal Hasar, TAVI, Aortic Stenosis, Periprosedural Myocardial Injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Transkateter aortik kapak implantasyonu (TAVİ) sonrası gelişen peri-prosedürel miyokardiyal hasar (PPMH), hasta prognozunu etkileyebilecek önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmada, TAVİ hastalarında PPMH ile anjiografik olarak tanımladığımız yeni bir parametre olan 'Aortik Sinüs Valsalva Yıkanma Zamanı' (ASVYZ) arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmamız Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerel Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (10/07/2024). Bu çalışmada Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesine 01.01.2022-01.04.2024 tarihleri arasında ciddi aort darlığı(ESC 2021 kapak klavuzunda tanımlandığı üzere; Yüksek Gradientli Ciddi Aort Darlığı; Aortik mean gradient>40 mmHg, Aort Kapak (AV) max>4 m/s ve Düşük Akımlı Düşük Gradientli Ciddi Aort Darlığı; Aortik mean gradient<40 mmHg, AVmax<4 m/s, AVA<0.1) ile başvurmuş ve kliniğimizde TAVİ yapılmış olan hastaların verileri retrospektif ve kesitsel olarak taranmıştır. TAVİ işlemine ait anjiografik görüntülerinden elde edilen ASVYZ verisi ile bazal ve post-op 24.saatteki Troponin I seviyesinin ilişkisi değerlendirilmiştir. Hastaların post-op 24.saatteki troponin düzeyleri değerlendirilerek bazal değerin 2 kat ve üzerindeki artışlar PPMH olarak tanımlanmış; bu artış 3.Akademik Kapak Araştırma Konsorsiyumu'nda(VARC 3) tanımlanan periprosedürel miyokardiyal enfarktüs kriterlerini sağladığında tip 5 MI olarak değerlendirilmiştir. Retrospektif ve kesitsel olarak, dahil edilme kriterleri uygun olan hastalardan elde edilen verilerin istatistikleri için IBM SPSS Statistics 22 paket programı kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen toplam 200 TAVİ hastasının %91,5'inde (n=183) periprosedürel miyokardiyal hasar (PPMH) geliştiği saptandı. Anjiografik olarak tanımladığımız ASVYZ, miyokardiyal hasar grubunda anlamlı şekilde daha uzun bulundu. Lojistik regresyon analizinde, ASVYZ süresindeki 1 birimlik artış miyokardiyal hasar gelişme olasılığını 1.588 kat arttırırken (OR: 1.588; %95 GA: 1.271-19.83; p<0.001), pre-operatif sol ventriküler sistolik ejeksiyon fraksiyonundaki (LVEF) her 1 birimlik artış bu riski 1.055 kat arttırmaktaydı (p=0.039). ROC analizi sonucunda, ASVYZ'nin PPMH'ı öngörmedeki ayırt edici gücünü gösteren eğri altında kalan alan (AUC) 0,788 (p<0.001) olarak saptandı. ASVYZ ve post operatif (post-op) 24.saat troponin I düzeyleri arasında anlamlı bir pozitif korelasyon tespit edildi. (Spearman's rho= 0,316; p<0.001). SONUÇ: Bu çalışma, yeni tanımladığımız anjiografik bir belirteç olan ASVYZ'nin TAVİ hastalarında PPMH'ı öngörmede anlamlı bir parametre olabileceğini göstermektedir. Anjiografik olarak kolay ve objektif bir şekilde ölçülebilen ASVYZ, işlem sırasında erken risk değerlendirmesi yapılmasına katkı sağlayabilir. Bulgular, ASVYZ'nin klinik pratikte kullanılabilirliği açısından ileri araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Periprocedural myocardial injury (PPMI) following transcatheter aortic valve implantation (TAVI) is an important complication that may adversely affect patient prognosis. In this study, we aimed to define a new angiographic parameter termed“Aortic Sinus Valsalva Flushing Time”(ASVFT) and to investigate its relationship with PPMI in patients undergoing TAVI. Materials and Methods: This study was approved by the Local Ethics Committee of the Faculty of Medicine, Samsun University (10/07/2024). Patients who underwent TAVI for severe aortic stenosis at Samsun Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 01.04.2024 were retrospectively and consecutively included, based on the 2021 ESC valvular heart disease guidelines. Patients were categorized as having high-gradient severe aortic stenosis (mean gradient ≥40 mmHg, AVmax ≥4 m/s, AVA<1.0) or low-gradient severe aortic stenosis (mean gradient <40 mmHg, AVmax<4 m/s, AVA<1.0). ASVFT was measured from preoperative angiographic images. The relationship between ASVFT and periprocedural myocardial injury was evaluated using high-sensitivity Troponin I levels measured at baseline and at 24 hours post-procedure. Patients were considered to have PPMI if post-procedural troponin levels were more than twice the baseline. Diagnosis of myocardial injury was made based on VARC-3 criteria. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 22. Results: Periprocedural myocardial injury (PPMI) was detected in 91.5 % (n=183) of the 200 patients included in study. The anjiographic parameter we defined as ASVFT was found to be significantly longer in the group with myocardial injury. In logistic regression analysis, each 1-frame increase in ASVFT duration was associated with a 1.588-fold increase in the likelihood of developing myocardial injury (OR: 1.588; 95% CI: 1.271-19.83; p<0.001). Additionally, each 1% increase in preoperative left ventricular ejection fraction (LVEF) increased this risk by 1.055-fold (p=0.039). According to the ROC analysis, ASVFT demonstrated discriminatory power in predicting PPMI, with an area under the curve (AUC) of 0.788 (p<0.001). A significant correlation was found between ASVFT and 24-hour post-operative troponin I levels (Spearman's rho=0.316; p<0.001). Conclusion: This study suggests that ASVFT, a newly defined angiographic parameter, may serve as a useful predictor for PPMI in patients undergoing TAVI. Given its ease of measurement and objectivity, ASVFT could contribute to early risk stratification and decision-making. The findings highlight the potential clinical applicability of ASVFT and support the need for further validation in larger, prospective studies.