Bazı pireotu (Erigeron spp.) türlerinin çimlenme ve gelişme biyolojileri üzerine çalışmalar
Studies on germination and growth biologies of some Erigeron species
- Tez No: 974236
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Büyüme dönemi, Çimlenme, Growth period, Germination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de tarım ve tarım dışı alanlarda yaygın olarak rastlanan yabancıotlardan pireotu türleri (Erigeron spp.) mühim istilâcı yabancı türlerden biridir. Bu türlerin mücadelesini geliştirebilmek için bunların biyoloji ve ekolojilerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, yabancıot olarak yaygın olan üç pireotu türünün, Erigeron canadensis, Erigeron bonariensis ve Erigeron sumatrensis çimlenme, çıkış ve gelişmeleri laboratuvar, sera ve arazi şartlarında incelenmiştir. Çimlenme kabininde, ışık altında, 20°C, 25°C ve 30°C sıcaklıklarda yürütülen denemelerde üç türün çimlenme oranları farklılık göstermiştir. En yüksek çimlenme oranları 25°C'de E. canadensis türünde gözlenmiş (%88), bunu E. sumatrensis ve E. bonariensis takip etmiştir. Tabii sıcaklık, ışık ve nem şartlarındaki bir serada gelişim aşamaları (rozet, sapa kalkma, dallanma, tomurcuklanma, çiçeklenme) gözlemlenmiştir. E. bonariensis 1383,31 toplam gün derecede (°C) sapa kalkarken, E. canadensis ve E. sumatrensis'te bu sıcaklıklar sırasıyla 1644,41 ve 1743,24 olarak hesaplanmıştır. E. bonariensis diğer iki türden daha önce çiçeklenmeye başlamış ve daha uzun süre çiçekli kalmıştır. Bahçelerde pireotlarının popülasyonları mücadele yöntemleriyle ilişkili olarak değişiklik göstermiştir. Yapılan herbisit uygulamaları sonucunda pireotlarının tam anlamı ile kontrol altına alınamadığı tespit edilmiştir. Kazayağı, tırmık gibi aletlerle yapılan toprak işleme uygulamaları pireotlarının kontrolünde önemli rol oynamaktadır. Fakat bu gibi uygulamalar bahçelerin sıra arasında etkili olmasına rağmen, sıra üzerinde ve ağaç çevresinde etkisiz kalmaktadır. Bu alanlarda yolma ve biçme uygulanmaktadır. Hem bahçelerde belirli alanlarda kalan pireotları hem de tarla ve bahçe dışındaki alanlarda yetişen pireotları önemli bir bulaşma kaynağı olarak dikkate alınmalıdır. Çanakkale ili gibi sıcaklık ve nem itibariyle pireotlarının uzun bir zaman aralığında devamlı çimlenme ve gelişmesine müsait olan, devamlı esen rüzgârlarıyla tohumların bulaşık olmayan alanlara taşınması mümkün olan coğrafyalarda pireotları çözülemeyen bir mesele olarak devam edebilecektir. Yeni giriş yaptığı bölgelerde pireotlarının derhal imhası mücadele stratejisinin ana bileşeni olarak hızla yerine getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Fleabane species (Erigeron spp.), which are commonly found in agricultural and non-agricultural areas in Türkiye, are among the significant invasive alien species. It is important to determine their biology and ecology to improve their management. In this study, the germination, emergence, and development of three widespread fleabane species— Erigeron canadensis, Erigeron bonariensis, and Erigeron sumatrensis—were researched in laboratory, greenhouse, and field environments. In the experiments in germination chambers, under light and at temperatures of 20°C, 25°C, and 30°C, the germination rates of the three species differed. The highest germination rate was observed at 25°C in E. canadensis (88%), followed by E. sumatrensis and E. bonariensis. In a greenhouse under natural temperature, light, and humidity conditions, developmental stages (rosette, bolting, branching, budding, flowering) were observed. E. bonariensis bolted at a total of 1383.31 growing degree days (°C), while this value was calculated as 1644.41 °C for E. canadensis and 1743.24 °C for E. sumatrensis. E. bonariensis began flowering earlier than the other two species and remained in bloom for a longer period. Fleabane populations in the orchards examined varied depending on the control methods applied. Herbicide applications alone were found to be insufficient for complete control. Soil tillage practices with tools such as cultivators and harrows played an important role in control. However, while these methods were effective between rows in orchards, they were ineffective on tree rows and around tree bases, where hand-pulling and mowing were applied instead. Both fleabanes persisting in certain areas within orchards and those growing in non-cultivated areas outside fields and orchards should be regarded as significant sources of infestation. In regions such as Çanakkale Province, where temperature and humidity favor the continuous germination and development of fleabanes over a long period, and where prevailing winds facilitate the dispersal of seeds into non-infested areas, fleabanes are likely to remain an unresolved problem. Therefore, in newly flabanes introduced areas, their rapid eradication should be promptly implemented as a key component of management strategies.