Hafif bilişsel bozukluk hastalarında kantitatif EEG analizi
Quantitative EEG analysis in patients with mild cognitive impairment
- Tez No: 974237
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Neurology, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hafif Bilişsel Bozukluk, Alzheimer, İstirahat EEG, QEEG, Alzheimer hastalığı, Mild Cognitive Impairment, Alzheimer, Resting EEG, QEEG, Alzheimer disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Dinlenim EEG'si, Hafif Bilişsel Bozukluk (HBB)'dan Alzheimer Hastalığı (AH)'na dönüşümü öngörmek için faydalı bir metot olarak benimsenmektedir. Bu çalışmada 25 kişi AH ile 30 kişi HBB olgularının yaş, cinsiyet ve eğitim açısından eşleştirilmiş 25 kişi Sağlıklı Kontrol (SK) olgularıyla elektrofizyolojik sonuçlar açısından spektral güç analiz yöntemi ile karşılaştırılması ve pratik olarak uygulanabilecek bir belirteç olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tüm katılımcılardan 4 dakika gözler kapalı, 4 dakika gözler açık dinlenim EEG kaydı alındı. Analizler için F3, Fz, F4, F7, F8, C3, Cz, C4, P3, Pz, P4, O1, O2, FP1, FP2 elektrot yerleşimleri seçilmiştir. Dataların ön işleme aşaması sonrasında Hızlı Fourier Dönüşümü ile delta, teta, alfa, beta frekans bantlarına ait absolute güç değerleri alındı. Alfa ve teta kanal ölçümlerinin ikili AH-HBB, AH-SK, HBB-SK ile karşılaştırmaları için Mann-Whitney U testi ve üçlü AH, HBB, SK ile karşılaştırmaları için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bu çalışmada, önceki yıllarda yayınlanmış olan çalışmaları destekler şekilde, AH katılımcı grubunda, diğer katılımcı grupları olan HBB ve SK'ya oranla FZ kanallarının teta gücünde artış gözlenmiş olup AH>HBB>SK'dır. Ayrıca F3, F4, FP1, FP2 kanallarının teta güç değerlerinde ve CZ, FP2, FZ, O2 kanallarının alfa güç değerlerinde fark saptanmıştır. Gruplar arasında fark saptanan frekans bantlarına ait absolute güç değerleri HBB-AH olgularını teta güç değeri için FZ kanalında ayırt etmede duyarlıdır. Bu netice, istirahat hâlindeki Kantitatif EEG (QEEG) mutlak güç değer analizlerinin AH hastalığını teşhis, HBB'yi erken dönemde tespit aşamasında önemini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Resting EEG has been adopted as a useful method to predict conversion from Mild Cognitive Impairment (MCI) to Alzheimer's Disease (AD). The aim of this study was to compare the electrophysiological results of 25 AD and 30 MCI cases with 25 age-, sex- and education-matched Healthy Control (HC) subjects using spectral power analysis method and to evaluate its usability as a practically applicable marker. Resting EEG recordings were obtained from all participants for 4 minutes with eyes closed and 4 minutes with eyes open. F3, Fz, F4, F4, F7, F8, C3, Cz, C4, P3, Pz, P4, O1, O2, FP1, FP2 electrode locations were selected for analyses. After the pre-processing stage of the data, absolute power values of delta, theta, alpha, beta frequency bands were obtained by Fast Fourier Transform. Mann-Whitney U test was used for comparisons of alpha and theta channel measurements with binary AD-MCI, AD-HC, MCI-HC and Kruskal Wallis test was used for comparisons with triple AD, MCI, HC. In this study, consistent with previous published studies, an increase in theta power of FZ channels was observed in the AD participant group compared to the other participant groups (MCI and HC), with AD > MCI > HC. In addition, differences were found in the theta power values of F3, F4, FP1, FP2 channels and alpha power values of CZ, FP2, FZ, O2 channels. The absolute power values of the frequency bands with differences detected between the groups are sensitive in distinguishing MCI-AD cases for the theta power value in the FZ channel. This result reveals the importance of resting Quantitatif EEG (QEEG) absolute power value analysis in diagnosing AD disease and detecting MCI at an early stage.