Farklı tipte diş fırçalarının kullanımına bağlı olarak görülen mikroplastik salınımının değerlendirilmesi: Bir deneysel çalışma
Evaluation of microplastic release due to the use of different types of toothbrushes: An experimental study
  1. Tez No: 974248
  2. Yazar: GÖZDE ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: plastik diş fırçası, floresan mikroskop, dijital mikroskop, RIPA, mikroplastik, Plastic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı markalara ait çocuk diş fırçalarının kullanımı sonrası tükürük örneklerinde mikroplastik varlığını ortaya koymak ve diş fırçası kıllarının oral mikroplastik maruziyetine olası katkısını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 7–14 yaş arası çocuklar dahil edilerek, beş farklı markaya ait diş fırçaları (Oral-B, TePe, Splat, Curaprox, Rocs) katılımcılara dağıtılmıştır. Deney grubunda, fırçaların bir aylık kullanımından sonra tükürük örnekleri toplanmış; ön çalışma grubunda ise fırça kullanımı öncesinde alınan tükürükler çeşitli kombinasyonlarla (saf tükürük, tükürük + RIPA, tükürük + mikroplastik + RIPA) hazırlanarak analiz edilmiştir. Çalışmada mikroplastik tespit yöntemlerinden, etiketleme yöntemlerinden biri olan Nile Red boyası kullanılarak floresan mikroskobu (Texas Red, Parlak Alan ve Faz Kontrast filtreleri altında görüntüleme) tercih edilmiş; bunun yanı sıra Dijital Mikroskop analizi de yapılmıştır. Bulgular: Ön çalışma grubuna ait tükürük örneklerinde floresan mikroskobu altında anlamlı bir ışıma tespit edilmezken, deney grubunda fırça kullanımından sonra toplanan tüm örneklerde tükürüklerde benzer morfolojide ve yoğunlukta tekrarlanabilir şekilde mikroplastik partiküller gözlenmiştir. Görsellerde mikrometre ölçeğinde farklı boyutlarda partiküller belirlenmiştir. Dijital mikroskop altında ön çalışma grubunda herhangi bir boyama gözlenmezken, deney grubunda Nile Red kaynaklı kırmızı renkli boyalı alanlar yine mikroplastik varlığına işaret etmektedir. Sonuç: Mikroplastikler çevresel kirliliğin önemli bir bileşeni haline gelmiş ve hem ekosistemler hem de insan sağlığı üzerinde potansiyel riskler oluşturmaktadır. Bu çalışma, çocuk diş fırçalarının kullanım süreci boyunca mikroplastik salınımına neden olabileceğini ve bu partiküllerin tükürük yoluyla ağız ortamına geçebileceğini göstermiştir. Gelecekte plastik fırçaların ağız sağlığı için sunduğu faydalar göz ardı edilmeden biyobozunur veya doğal materyallerden üretilmiş alternatif diş fırçalarının geliştirilmesi, oral mikroplastik maruziyetini azaltmak için önemli bir adım olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to demonstrate the presence of microplastics in saliva samples collected after the use of different brands of children's toothbrushes and to evaluate the potential contribution of toothbrush bristles to oral microplastic exposure. Materials and Methods: Children aged 7–14 years were included in the study, and five different brands of toothbrushes (Oral-B, TePe, Splat, Curaprox, Rocs) were distributed to the participants. In the preliminarygroup, saliva samples were collected after one month of toothbrush use, while in the control group, saliva collected before toothbrush use was prepared in various combinations (pure saliva, saliva + RIPA, saliva + microplastic + RIPA) and analyzed. For the detection of microplastics, Nile Red staining, one of the labeling methods, was applied. Imaging was performed using fluorescence microscopy (Texas Red, Phase Contrast, and Bright Field filters), and digital microscopy analyses were also conducted. Results: While no significant fluorescence emission was observed in the control group saliva samples, microplastic particles with similar morphology and density were consistently detected in all preliminary group samples collected after toothbrush use. Micrometer-scale particles of varying sizes were identified in the images. Under digital microscopy, no staining was observed in the control group, whereas red-stained areas derived from Nile Red indicated the presence of microplastics in the experimental group. Conclusion: Microplastics have become a major component of environmental pollution, posing potential risks to both ecosystems and human health. This study demonstrated that children's toothbrushes may release microplastics during use, which can subsequently be transferred into the oral cavity through saliva. In the future, without disregarding the oral health benefits of plastic toothbrushes, the development of biodegradable or natural-material alternatives may represent an important step toward reducing oral microplastic exposure.