Farklı aşındırma ve polisaj protokollerinin monolitik zirkonyanın eğilme dayanımı üzerine etkisi
Effect of different grinding and polishing protocols on the flexural strength of monolithic zirconia
- Tez No: 974287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER OKUTAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mikroskopi-elektron taramalı, Protetik diş tedavisi, X ışını kırınımı, Yapay yaşlandırma, Yüzey parlatma, Yüzey pürüzlülüğü, Microscopy-electron scanning, Prosthetic dental treatment, X ray diffraction, Artificial aging, Surface polishing, Surface roughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı zirkonyaya özgü frezlerle ve polisaj kitleriyle yapılan aşındırma ve polisaj işlemlerinin monolitik zirkonyanın yüzey pürüzlülüğü ve eğilme dayanımı üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Toplamda 130 bar şekilli örnek düşük hızda çalışan elmas disk ile su soğutması altında kesilerek pre-sinterize monolitik zirkonya bloktan elde edildi. Örnekler kalın (K), orta (O) ve ince (İ) grenli frezlerle aşındırma; 2 (2P) ya da 3 aşamalı (3P) polisaj işlemi; ve polisaj işleminin aşama süresine (60 ya da 90 saniye) göre 13 gruba ayrıldı: Kontrol, 2P60, 2P90, 3P60, K2P60, K2P90, K3P60, O2P60, O2P90, O3P60, İ2P60, İ2P90, İ3P60. Tüm örneklere buharlı otoklavda 5 saat hidrotermal yaşlandırma uygulandı. Yüzey pürüzlülüğü değerleri profilometre kullanılarak ölçüldü. Her gruptan ilave birer örnek taramalı elektron mikroskobu ve X-ışını kırınımı analizi ile değerlendirildi. Eğilme dayanımı verileri üniversal test cihazı kullanılarak elde edildi. Veriler 1-yönlü ANOVA ve Tukey HSD testleri ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: İ2P90 grubunun yüzey pürüzlülüğü kontrol grubu ile istatistiksel olarak benzerdir. (P>0,05). İ2P90 grubunun eğilme dayanımı kontrol grubuna ve kalın grenli aşındırma yapılan gruplara göre yüksektir (P<0,05). Aşındırma yapılmadan yalnızca polisaj işlemi yapılan gruplar karşılaştırıldığında yüzey pürüzlülüğü ve eğilme dayanımı istatistiksel olarak benzer bulunmuştur (P>0,05). Her bir aşındırma işlemi (K, O ve İ) kendi içerisinde kıyaslandığında, sonradan uygulanan farklı polisaj protokolleri (2P60, 2P90 ve 3P60) arasında yüzey pürüzlülüğü ve eğilme dayanımı açısından anlamlı fark yoktur (P>0,05). Sonuçlar: İnce grenli frez ile aşındırma sonrası her bir aşama 90 saniye olacak şekilde 2 aşamalı polisaj uygulaması bu çalışmada kullanılan zirkonya materyali için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of grinding and polishing procedures performed with zirconia-specific burs and polishing kits on surface roughness and flexural strength of monolithic zirconia. Materials and Methods: A total of 130 bar-shaped specimens were obtained from a pre-sintered monolithic zirconia block using a low-speed diamond disk under water cooling. The specimens were divided into 13 groups according to grinding with coarse (C), medium (M), and fine (F)-grit burs; polishing procedure with two (2P) or three (3P) steps; and polishing time per step (60 or 90 seconds): Control, 2P60, 2P90, 3P60, C2P60, C2P90, C3P60, M2P60, M2P90, M3P60, F2P60, F2P90, F3P60. All specimens were subjected to hydrothermal aging in a steam autoclave for 5 hours. Surface roughness values were measured using a profilometer. One additional specimen per group was evaluated using scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD) analysis. Flexural strength data were obtained using a universal testing machine. The data were statistically analyzed using one-way ANOVA and Tukey HSD tests. Results: The surface roughness of the F2P90 group was statistically similar to that of the control group (P>0.05). The flexural strength of the F2P90 group was higher than that of the control group and the groups subjected to coarse-grit grinding (P<0.05). When the groups polished without any grinding were compared, the surface roughness and flexural strength were found to be statistically similar. When each grinding procedure (C, M, and F) was compared within itself, there was no difference among the subsequently applied different polishing protocols (2P60, 2P90, and 3P60) in terms of surface roughness and flexural strength (P>0.05). Conclusion: After grinding with a fine-grit bur, a two-step polishing procedure with each step lasting 90 seconds may be preferred for the zirconia material used in this study.