Farklı yüzey bitirme işlemleri uygulanan CAD/CAM seramik materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve bükülme dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of surface roughness and flexural strength of CAD/CAM ceramic materials subjected to different surface finishing procedures
  1. Tez No: 968234
  2. Yazar: MELİSA BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM Ceramics, Flexural Strength, Surface Roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu in vitro çalışmada, CAD/CAM lityum disilikat ve monolitik zirkonya disklere uygulanan farklı klinik yüzey bitirme protokollerinin yüzey pürüzlülüğü (Ra) ve iki eksenli bükülme dayanımı (FS) üzerindeki etkileri ile termal yaşlandırma sonrasındaki mikroyapısal değişimleri değerlendirmek amaçlandı. ISO 6872 standardına uygun biçimde hazırlanan 12 mm çaplı, 1.2 mm (kontrol) ve 1.3 mm (deney) kalınlıklı toplam 80 disk örnek (40 zirkonya, 40 lityum disilikat) dört alt gruba ayrıldı: Kontrol, Mekanik Cila (M), Glaze (G) ve Mekanik Cila + Glaze (MG) (n = 10). Deney gruplarında oklüzal uyumlamayı taklit eden 0.10 mm'lik aşındırma yapıldı; M ve MG gruplarında üç-aşamalı polisaj kitleri kullanıldı; G ve MG grupları IPS Ivocolor glaze ile pişirildi. Tüm numuneler 5 000 termal siklus (5 ± 1 °C / 55 ± 1 °C, 30 s daldırma) ile yaşlandırıldı. Ra değerleri temaslı profilometreyle, mikroyapı JEOL NeoScope JCM-5000 SEM'de ×500, ×1000, ×1500 büyütmelerde, FS ise ISO 6872'de tanımlı üç-top üzerinde piston test düzeneğinde (Shimadzu AGS-X, 1 mm/dk) ölçüldü. Veriler Shapiro–Wilk, Levene, tek ve iki faktörlü ANOVA, Tukey HSD ve Pearson korelasyon testleriyle analiz edildi (α = 0.05). Zirkonyada G ve MG işlemleri en düşük yüzey pürüzlülüğü değerlerini sağlamış olup, bu iki işlem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p=.910). E.max'ta, MG grubunun yüzey pürüzlülüğü M grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşüktür (p ≤ 0.001); ancak glaze (p = .381) ve kontrol (p = .972) gruplarıyla anlamlı fark göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This in vitro study aimed to evaluate the effects of different clinical surface finishing protocols applied to CAD/CAM lithium disilicate and monolithic zirconia discs on surface roughness (Ra) and biaxial flexural strength (FS), as well as microstructural changes after thermal aging. A total of 80 disc specimens (40 zirconia, 40 lithium disilicate) with 12 mm diameter and thicknesses of 1.2 mm (control) and 1.3 mm (experimental) were prepared in accordance with ISO 6872 and divided into four subgroups: Control, Mechanical Polishing (M), Glaze (G), and Mechanical Polishing + Glaze (MG) (n = 10). In the experimental groups, a 0.10 mm reduction was performed to simulate occlusal adjustment; three-step polishing kits were used in the M and MG groups; and the G and MG groups were glazed with IPS Ivocolor. All specimens underwent 5,000 thermal cycles (5 ± 1 °C / 55 ± 1 °C, 30 s immersion). Ra was measured with a contact profilometer; microstructure was examined using a JEOL NeoScope JCM-5000 SEM at ×500, ×1000, and ×1500 magnifications; and FS was tested with a piston-on-three-ball fixture (Shimadzu AGS-X, 1 mm/min) per ISO 6872. Data were analyzed using Shapiro–Wilk, Levene, one- and two-way ANOVA, Tukey HSD, and Pearson correlation tests (α = 0.05). In zirconia, G and MG produced the lowest Ra values with no significant difference between them (p = .910). In lithium disilicate (E.max), MG showed significantly lower Ra than M (p ≤ .001), while differences from G (p = .381) and control (p = .972) were not significant. The highest FS was observed in mechanically polished zirconia, whereas in lithium disilicate the control group showed the highest strength (p < .001). The Ra–FS relationship was moderately positive in zirconia (p = .003) and weak and inverse in lithium disilicate (p = .054). These results indicate that the effectiveness of surface treatments is material-dependent, and optimal clinical outcomes require consideration of each ceramic's intrinsic properties.