Yeşil pazarlama kapsamında çevresel kaygı, çevresel duyarlılık ve algılanan kalitenin yeşil ürün satın alma niyeti üzerine etkisi
The impact of environmental concern, environmental sensitivity, and perceived quality on green product purchase intention within the scope of green marketing
- Tez No: 974421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ONURLUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan kalite, Yeşil pazarlama, Yeşil ürün, Çevre duyarlılığı, Çevresel sürdürülebilirlik, Perceived quality, Green marketing, Green product, Environmental sensitivity, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yeşil pazarlama alanında çevresel kaygı, çevresel duyarlılık ve algılanan kalite faktörlerinin tüketicilerin yeşil ürün satın alma niyeti üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde çevresel sorunların artmasıyla birlikte hem bireylerin çevreye karşı olan davranış biçimleri hem de işletmelerin çevre dostu yaklaşımları önem kazanmıştır. Bu bağlamda araştırmada, bireylerin çevreye olan kaygılarının, çevreye olan duyarlılıklarının ve algıladıkları ürün kalitesinin, yeşil ürün satın alma niyeti üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında istatistiksel bir yöntem benimsenmiş ve anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan veri analizleri sonucunda, çevresel kaygı, çevresel duyarlılık ve algılanan kalitenin yeşil ürün satın alma niyeti üzerinde pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, bireylerin sadece çevresel faktörler değil, aynı zamanda algılanan ürün kalitesiyle de yeşil ürünlere yöneldiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, işletmelerin yeşil pazarlama stratejilerini oluştururken tüketici davranışlarını dikkate almalarının gerekliliğini vurgulamaktadır. Özellikle çevre dostu üretim süreçlerinin benimsenmesi, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hareket edilmesi ve bu değerlerin pazarlama iletişiminde açıkça ifade edilmesi, tüketici tercihlerinde etkili rol oynamaktadır. Ayrıca çalışmada, politika yapıcılara, işletmelere ve akademik çevrelere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu doğrultuda, çevreci pazarlama anlayışının hem çevresel sürdürülebilirlik hem de rekabet avantajı açısından önemli katkılar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of environmental concern, environmental sensitivity, and perceived quality factors on consumers' intention to purchase green products within the framework of green marketing. With the increasing environmental problems in today's world, both individuals' environmentally conscious behaviors and businesses' eco-friendly approaches have gained importance. In this context, the research analyzes the influence of individuals' concerns for the environment, their sensitivity toward environmental issues, and their perceptions of product quality on their green product purchase intentions. A quantitative method was adopted in this research, and the data collected via surveys were analyzed using the SPSS software. The results of the data analysis revealed that environmental concern, environmental sensitivity, and perceived quality have a positive effect on green product purchase intention. These findings indicate that individuals are inclined toward green products not only due to environmental factors but also based on the perceived quality of the products. The results emphasize the necessity for businesses to consider consumer behavior when developing green marketing strategies. In particular, adopting environmentally friendly production processes, acting in accordance with sustainability principles, and clearly communicating these values through marketing efforts play a significant role in influencing consumer preferences. Additionally, the study provides various recommendations for policymakers, businesses, and academic circles. In this regard, it concludes that the concept of green marketing offers significant contributions both in terms of environmental sustainability and competitive advantag.