İlkokul öğrencilerinin yaşam becerilerini edinmesinde yaşam becerileri ilkokul etkinlik kitabının etkisinin öğretmenlerin gözünden belirlenmesi
Determination of the effect of life skills primary school activity book on primary school students' acquisition of life skills from the teachers' perspective
- Tez No: 974422
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ACAR GÜVENDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam becerileri programı, Öğretmen görüşleri, İlkokullar, Life skills program, Teacher opinions, Primary schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul düzeyinde yaşam becerilerinin kazandırılmasında kullanılan etkinliklerin etkililiğini değerlendirmek ve öğretmen görüşleri doğrultusunda bu etkinliklerin sınıf içi uygulamalar üzerindeki yansımalarını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel veriler kullanılmıştır. Bu amaçla, öğretmenlere uygulanan anket aracılığıyla yaşam becerileri etkinliklerine yönelik tutum ve gözlemler ölçülmüş ve analiz edilmiştir. Araştırmaya Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinde görev yapan ilkokul öğretmenleri katılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yaşam becerilerine yönelik hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin iletişim kurma, empati geliştirme, problem çözme, öz denetim sağlama ve iş birliği yapma gibi temel becerilerini desteklediği görülmüştür. Öğretmenlerin çoğu, etkinliklerin öğrencilerin günlük yaşamla bağlantı kurmasını kolaylaştırdığını ve olumlu davranış gelişimini desteklediğini ifade etmiştir. Bununla birlikte, bazı öğretmenler uygulamada günlük hayatta uygulayamama, materyallere ulaşamama ve etkinliklerin tüm kazanımları kapsamadığı yönünde sınırlılıklara da dikkat çekmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yaşam becerilerinin öğrencilere etkili biçimde kazandırılabilmesi için yapılandırılmış ve uygulanabilir etkinlik içeriklerinin geliştirilmesi; öğretmen eğitimlerinin artırılması önerilmektedir. Ayrıca, yaşam becerilerinin kalıcılığını sağlamak adına uzun vadeli etki değerlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness of activities used to teach life skills at the primary school level and to reveal their reflections on classroom practices based on teachers' perspectives. The research is based on quantitative data. To this end, a survey was conducted with teachers to measure and analyze their attitudes and observations regarding life skills activities. Primary school teachers working in various geographical regions of Turkey participated in the study. According to the findings, the activities designed to promote life skills support students in developing essential abilities such as communication, empathy, problem-solving, self-regulation, and cooperation. Most teachers stated that the activities facilitated students' ability to relate to real-life situations and contributed positively to the development of appropriate behaviors. However, some teachers also pointed out limitations such as the impracticality of certain activities in daily life, lack of access to materials, and the inability of some activities to address all intended outcomes. According to the research results, it is recommended to develop structured and applicable activity contents and to increase teacher training in order to effectively equip students with life skills. Furthermore, long-term impact evaluation studies are needed to ensure the sustainability of life skills education.