Türkiye'de köy geleneğinde“ferfene”kültürüne sosyolojik bir bakış: Bolu-Gerede örneği
A sociological perspective on“ferfene”culture in the village tradition in Turkey: The example of Bolu-Gerede
- Tez No: 974442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNCE DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bourdieu, Pierre, Bourdieu, Pierre
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ferfene geceleri günümüzde hala devamlılığını sürdüren ve köy yaşantısı çerçevesinde yaşatılan bir değerdir. Köy halkının senede bir kez köy odasına toplanmasıyla birlikte ferfene geceleri modern toplum yapısı içerisinde hala geleneksel yapısını korumaktadır. Ferfeneler aynı zamanda birlik, beraberlik ve aidiyet duygularının pekiştiği sosyal ortamlar olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde insanlar farklı yerleşim yerlerinde ikamet etseler bile ferfene etkinliklerini yaşatabilmek adına şehir değiştirerek köy odalarına gelmektedirler. Ferfene geceleri aynı zamanda katılımcıların arasındaki toplumsal etkileşim sürecini arttırmaktadır. Çalışmanın kapsamında ferfene gecelerinin tarihsel sürecinden bahsedilirken aynı zamanda Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı olan Kazanlar, Danışmatlar ve Eymür köylerinde hala varlığını sürdüren ferfene gecelerine katılım sağlanacaktır ve sosyolojik bir bağlam çerçevesi içerisinde incelenecektir. Etnografik araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada katılımcı gözlem tekniği kullanılacaktır. Aynı zamanda ferfene geceleri Pierre Bourdieu'nun kavramları ve kuramları çerçevesinde sosyolojik olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Ferfene nights are a value that continues to this day and is kept alive within the framework of village life. With the villagers gathering once a year in the village hall, ferfene nights still maintain their traditional structure within the modern social structure. Ferfene nights are also considered social environments where feelings of unity, togetherness, and belonging are strengthened. Today, even if people live in different settlements, they often travel to village halls to continue practicing ferfene activities. Ferfene nights also enhance the social interaction process among participants. This study examines the historical process of the ferfene tradition and will also include participation in the ferfene nights still in existence in the villages of Kazanlar, Danışmatlar, and Eymür, all of the Gerede district of Bolu province, and will examine them within a sociological context. This study, conducted with ethnographic research methods, will utilize participant observation techniques. Furthermore, ferfene nights will be sociologically evaluated within the framework of Pierre Bourdieu's concepts and theories.