Investigating the breeding habitat requirements of the bimaculated lark (Melanocorypha bimaculata) using multi-scale ecological niche modeling
Küçük boğmaklı toygar türünün (Melanocorypha bimaculata) üreme alanı gereksinimlerinin çok ölçekli ekolojik tür modellemesi kullanılarak araştırılması
- Tez No: 974567
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM AMBARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Biyoloji, Zoology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyoiklim, İklim değişikliği, Bioclimatic, Climate change
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Küçük Boğmaklı Toygar (Melanocorypha bimaculata), bozkır ekosistemlerinin bir gösterge türü olarak tanınmasına rağmen, ekolojisi ve üreme habitatı gereksinimleri hâlâ yeterince anlaşılmamıştır. Bu gereksinimleri üç farklı mekânsal ölçekte incelemek amacıyla çok ölçekli bir ekolojik niş modelleme çerçevesi uygulanmıştır. Küresel ölçekte, biyoklimatik değişkenler altı farklı algoritma (GLM, GAM, Random Forests, Boostet Regression Trees, MaxEnt, MaxNet) kullanılarak modellenmiş ve üç SSP iklim senaryosu (SSP126, SSP370, SSP585) altında gelecekteki iklimsel habitat uygunluğu tahmin edilmiştir. Bölgesel ölçekte, iki biyolojik çeşitlilik araştırma projesinden elde edilen veriler, arazi örtüsü kompozisyonu kullanılarak MaxEnt ve Random Forest algorithmaları ile habitat uygunluğuna etkileri değerlendirilmiştir. Yerel ölçekte ise saha ölçümlerine dayanan vejetasyon verisi modellerde kullanılarak üreme habitatı seçimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Küresel modeller, en kurak aylardaki düşük yağış miktarının türün dağılımını etkileyen en önemli faktör olduğunu göstermiştir. Bölgesel modeller, ağaçların baskın olduğu arazi örtüsünün tür varlığı üzerinde olumsuz; otlak alan miktarının veya ağaçsız tarım alanlarının tür varlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Yerel modeller, türün ağaçsız, kısa ve yer örtüşü yüksek otsu bitki örtüsüne sahip habitatları tercih ettiğini göstermiştir. Ağaçsız ekosistemlerin korunması ve sürdürülebilir otlatma kullanılarak bitki örtüşü yüksek, vejetasyon boyu kısa bozkırların devamlılığının sağlanması bu türün ve diğer bozkır türlerinin korunması için önemli araçlardır.
Özet (Çeviri)
The Bimaculated Lark (Melanocorypha bimaculata) is recognized as an indicator species of steppe ecosystems, but its ecology and breeding habitat requirements remain poorly understood. A multi-scale ecological niche modeling framework was employed in this thesis to investigate these requirements across three distinct spatial scales. At the global scale, bioclimatic variables were modeled using six different algorithms (GLM, GAM, Random Forest, Boosted Regression Trees, MaxEnt, MaxNet), and future climatic habitat suitability was predicted under three SSP climate scenarios (SSP126, SSP370, SSP585). At the regional scale, data from two biodiversity research projects were integrated to assess the influences of land-cover composition on habitat suitability via MaxEnt and Random Forest algorithms. At the local scale, field-measured vegetation variables were incorporated to evaluate their effects on breeding habitat selection. Global models indicated that low precipitation in driest months was the most important factor influencing the species' distribution. Regional models revealed that tree-dominated land cover had negative; grassland percentage or treeless agricultural areas had positive effects on species presence. Local models showed that the species preferred habitats with treeless, short, and high-coverage herbaceous vegetation. Conservation of treeless ecosystems and maintenance of short grasslands with high coverage via sustainable grazing management can be recommended as tools to conserve this species, which would be beneficial also for other steppe specialists.