Mekkî b. Ebî Tâlib'in er-Ri'âye li Tecvîdi'l- Kırâ'e ve Tahkîki Lafzi't-Tilâve isimli eseri ile İbnü'l-Cezerî'nin et-Temhîd fî 'İlmi't-Tecvîd isimli eserinin mukâyeseli analizi
Comparative Analysis of the Work of Makki b. Abi Talib, er-Ri'aye li Tecvîdi'l-Kırâ'e ve Tahkîki Lafzi't-Tilâve, and the work of Ibn al-Jazari, et-Temhîd fî 'İlmi't-Tecwid
  1. Tez No: 974621
  2. Yazar: YAVUZ SELİM ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tecvid, Mekkî b. Ebî Tâlib, İbnü'l-Cezerî, er-Ri'âye, et-Temhîd, Qiraat, Tajwid, Mekki b. Ebî Tâlib, İbnü'l-Cezerî, er-Ri'âye, et-Temhîd
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Kur'an-ı Kerim'i hatalardan arınmış doğru bir telaffuzla okumak için tecvid kurallarını iyi bilmek gerekmektedir. Çünkü Allah Teâla“Kur'an'ı tane tane, hakkını vererek oku”buyurmuştur. Bu çalışma tecvid ilmi ile alakalı olup bu alanda önder kabul edilen iki şahsiyet ve onların eserlerini incelemek üzere hazırlanmıştır. Birinci müellifimiz Mekkî b. Ebî Talib ve er-Ri'âye isimli eseri, ikinci müellifimiz ise İbnü'l-Cezerî ve et-Temhîd isimli eseridir. Mekkî b. Ebî Tâlib, hayatını ilme adamış büyük bir âlimdir. Kıraat ve tecvid ilminde ardından gelenlere kılavuz olan müellifimizin alana katkıları bugün bile etkisini sürdürmüştür. İbnü'l-Cezerî ise çocukluk yaşlarından itibaren ilim sevdalısı bir şahsiyet olmak için tüm gayretini göstermiş, henüz gençlik çağında kaleme aldığı ve günümüz İslam dünyasında halen muteber görülen eserleri, onun ilme ne kadar düşkün olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma bir yüksek lisans tezi olup, Mekkî b. Ebî Tâlib'in er-Ri'âye ve İbnü'l-Cezerî'nin et-Temhîd isimli eserlerinin mukâyesesi yapılmıştır. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin konusu, amacı, önemi ve yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölümde Mekkî b. Ebî Tâlib'in hayatı, hocaları, talebeleri, eserleri ve özelde de er-Ri'âye isimli eseri incelenmiştir. İkinci bölümde İbnü'l-Cezerî'nin hayatı, hocaları, talebeleri, eserleri ve özelde de et-Temhîd isimli eseri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Mekkî'nin er-Ri'âye isimli eseri ile İbnü'l-Cezerî'nin et-Temhîd isimli eseri tecvid kavramları açısından mukâyese edilmiştir. Sonuç kısmında ise işlenilen konular üzerine yapılan mukâyeseden ortaya çıkardığımız bulguların değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma, kıraat ve tecvid ilmi üzerine muteber kabul edilen kitaplar, tezler ve makalelerden faydalanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to read the Quran with correct pronunciation and free from errors, it is necessary to know the rules of tajweed well. Because Allah Almighty commanded,“Read the Quran piece by piece, giving it its due.”This study is related to the science of tajweed and has been prepared to examine two figures who are considered leaders in this field and their works. Our first author is Mekki b. Abi Talib and his work named er-Ri'aye, and our second author is Ibn al-Jazari and his work named et-Temhîd. Makki b. Abi Talib is a great scholar who devoted his life to knowledge. The contributions of our author, who was a guide for those who came after him in the science of recitation and tajweed, have continued to have an impact even today. Ibn al-Jazari, on the other hand, made every effort to become a person who was passionate about knowledge since his childhood, and his works, which he wrote when he was still young and are still respected in the Islamic world today, reveal how much he was fond of knowledge. This study is a master's thesis and a comparison has been made between the works of Mekki ibn Abi Talib, named er-Ri'âye and Ibn al-Jazari and al-Tamhîd. The study consists of an introduction, three main sections and a conclusion. The subject, purpose, importance and method of the thesis are explained in the introduction. In the first section, the life of Mekki ibn Abi Talib, his teachers, students, works and especially his work called er-Ri'âye are examined. In the second section, the life of Ibn al-Jazari, his teachers, students, works and especially his work called al-Tamhîd are discussed. In the third section of our study, the work of Mekki ibn al-Ri'âye and the work of Ibn al-Jazari called al-Tamhîd are compared in terms of the concepts of tajweed. In the conclusion section, the findings we have obtained from the comparison made on the subjects covered are evaluated. The study was prepared by making use of books, theses and articles that are considered reliable on the science of recitation and tajweed.