Mide kanserinde ilişkili genlerin ve kodlamayan RNA'ların analizi
  1. Tez No: 974658
  2. Yazar: ESRA DİRİMTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEN BİLGE GEÇKİNLİ, PROF. DR. AHMET İLTER GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, miRNA, biyobelirteç, miR-21, miR-148a, let-7, Gastric cancer, miRNA, biomarker, miR-21, miR-148a, let-7
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mide kanseri, dünya genelinde en yaygın malignitelerden biridir. Klinik seyri genellikle sessiz olduğundan, hastaların önemli bir kısmı ileri evrede tanı almaktadır. Erken tanı için kullanılabilecek ve prognoz tahmini yapabilecek güvenilir biyobelirteçlerin eksikliği, mide kanseri yönetiminde önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mide kanseri hastalarında genetik yatkınlığı incelemek ve seçilmiş miRNA'ların kan ve/veya tümör dokusundaki ekspresyon düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin klinikopatolojik özellikler ile olası ilişkilerini değerlendirmektir. Böylece, incelenen miRNA'ların biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin araştırılması hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışmaya mide kanseri tanısı almış 22 hasta dahil edildi. Hastalardan 12'unun hem tümör dokusu hem periferik kanı, 10'unun sadece periferik kanı alındı. Tümör dokusundan RNA sekanslama yapıldı, en yüksek ve en düşük düzeyde eksprese edilen toplam 10 miRNA belirlendi. Belirlenen miRNA'ların hastaların periferik kanındaki düzeyleri eş zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile belirlendi. MiRNA'ların ekspresyon seviyeleri hastaların evre, cinsiyet, h.pylori durumu, neoadjuvan tedavi alıp almama durumuna göre ve lauren histolojik alt tipine göre karşılaştırıldı. Bulgular: Tümör doku örnekleriyle yapılan RNA sekanslama verilerinden elde edilen 10 farklı miRNA'nın ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda 6 miRNA'da yüksek ekspresyon, 4 miRNA'da ise düşük ekspresyon saptanmıştır. Doku örneklerinde ekspresyonu yüksek saptanan miRNA'lar; hsa-miR-143, hsa-miR-21, hsa-miR-148a, hsa-miR-27b, hsa-let-7i ve hsa-miR-30a olarak, ekspresyonu düşük saptanan miRNA'lar ise; hsa-miR-26b, hsa-miR-340, hsa-let-7c ve hsa-miR-199b olarak belirlenmiştir. Çalışılan 10 hastada; doku ve periferik kandaki ekspresyon seviyeleri benzerlik göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, dolaşımdaki belirli miRNA'ların (miR-21, miR-148a, let-7 ailesi gibi) mide kanseri için minimal invaziv biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu miRNA'lar, hastalığın prognozunun öngörülmesinde ve tedaviye yanıtın izlenmesinde klinik olarak değerli olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastric cancer is one of the most common malignancies worldwide. Since its clinical course is often asymptomatic, a significant proportion of patients are diagnosed at an advanced stage. The lack of highly reliable biomarkers that can be used for early diagnosis and prognosis prediction poses a major obstacle in the management of stomach cancer. The aim of this study is to investigate genetic predisposition in gastric cancer patients and to determine the expression levels of selected miRNAs in blood and/or tumor tissue and to evaluate the possible relationships of these levels with clinical-pathological characteristics. Thus, the aim is to investigate the usability of the studied miRNAs as biomarkers. Methods: Twenty-one patients diagnosed with gastric cancer were included in the study. Tumor tissue and peripheral blood samples were collected from 12 patients, while only peripheral blood samples were collected from 10 patients. RNA sequencing was performed on tumor tissue, and the most highly and least highly expressed 10 miRNAs were identified. The levels of the identified miRNAs in the patients' peripheral blood were determined by Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR). The expression levels of the miRNAs were compared according to the patients' stage, gender, H. pylori status, treatment with neoadjuvant therapy, and Lauren histological subtype. Results: The expression levels of 10 different miRNAs obtained from RNA sequencing data of tumor tissue samples were analyzed. This analysis revealed high expression in 6 miRNAs and low expression in 4 miRNAs. The miRNAs with high expression in tissue samples were hsa-miR-143, hsa-miR-21, hsa-miR-148a, hsa-miR-27b, hsa-let-7i, and hsa-miR-30a, while the miRNAs with low expression were identified as hsa-miR-26b, hsa-miR-340, hsa-let-7c, and hsa-miR-199b. In the 10 patients studied, the expression levels in tissue and peripheral blood were found to be similar. Conclusion: The findings of this study indicate that certain circulating miRNAs (such as miR-21, miR-148a, and the let-7 family) can be used as minimally invasive biomarkers for gastric cancer. These miRNAs may be clinically valuable in predicting disease prognosis and monitoring response to treatment.