Çocuklara yönelik dijital platform videolarındaki zararlı içeriklerin derin öğrenme yöntemiyle tespiti
Detection of harmful content in digital platform videos for children with deep learning method
  1. Tez No: 974659
  2. Yazar: SEDEF DOKTUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SERAB, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ZAHİD GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne tanıma, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Object recognition, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Çocuklara yönelik dijital içerikler artarken, YouTube gibi platformlardaki videolarda tehlikeli nesneler (bıçak, silah, sigara, makas, kılıç, ate¸s), korku temalı karakterler (Sirenhead, Slenderman, Huggy Wuggy, Sonic.exe, Momo) ve zaman zaman çıplaklık görülebilmektedir. Bu çalı¸sma, söz konusu unsurları otomatik olarak belirleyen modüler bir derin ö˘grenme sistemi önermektedir. Zararlı nesneler için YOLOv8n modeli 12.620 etiketli görselle e˘gitilmi¸s ve %81,8 ba¸sarı elde edilmi¸stir; tehlikeli karakterler için 2.410 etiketli görsel kullanılarak %96,9 ba¸sarı sa˘glanmı¸stır. Çıplaklık tespiti açık kaynaklı NudeNet modelinin entegrasyonu ile gerçekle¸stirilmi¸stir. Boru hattı (pipeline), video karelerini i¸sleyip tespitleri klip düzeyinde birle¸stirerek mobil ve web uygulamalarında verimli tarama sa˘glar. Birlikte kullanıldı˘gında bu bile¸senler, çocuklara uygun içerik denetimi için hızlı, ölçeklenebilir ve etkili bir çözüm sunar.
Özet (Çeviri)
As children-oriented digital content grows, videos on platforms like YouTube may include hazardous objects (knife, gun, cigarette, scissors, sword, fire), horror-themed characters (Sirenhead, Slenderman, Huggy Wuggy, Sonic.exe, Momo), and occasional nudity. This study proposes a modular deep-learning system that automatically detects these elements. For harmful objects, YOLOv8n was trained on 12,620 labeled images and achieved 81.8% detection performance; for dangerous characters, 2,410 labeled images yielded 96.9% performance. Nudity detection is handled by integrating the open-source NudeNet model. The pipeline processes video frames and aggregates detections at the clip level, enabling efficient screening in mobile and web applications. Together, these components provide a fast, scalable solution to support child-safe content moderation.