The letters of Prince Bayezid: Emotion and politics in the sixteenth-century Ottoman Empire
Şehzade Bayezid'in mektupları: 16. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda duygu ve siyaset
  1. Tez No: 974696
  2. Yazar: SUEDA MERCİMEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ IŞIKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şehzade Bayezid, Kanuni Sultan Süleyman, Mektuplaşma, Duygu Tarihi, Osmanlı Hanedanı, Konya Muharebesi, 16. Yüzyıl Osmanlı Tarihi, Prince Bayezid, Süleyman the Magnificent, Correspondence, History of Emotions, Ottoman Dynasty, Battle of Konya, Sixteenth-Century Ottoman History
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Osmanlı Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatı döneminde yaşanan ve Osmanlı hanedan tarihinin en dikkat çekici krizlerinden biri olan Şehzade Bayezid vakasını, baba-oğul ilişkisi ve mektuplaşmalar üzerinden incelemektedir. Osmanlı tarih yazımında genellikle siyasî ve askerî çerçevede ele alınan bu dönem, aynı zamanda duygusal ve söylemsel gerilimlerin yoğun biçimde hissedildiği bir süreç olarak öne çıkmaktadır. Araştırma, Şehzade Bayezid'in babasına hitaben kaleme aldığı mektupları, hanedan siyasetinin duygusal ve retorik boyutlarını ortaya koyan metinler olarak değerlendirmektedir. Topkapı Sarayı Arşivi'nde muhafaza edilmekte olan bu belgeler, bir oğlun sultana sesleniş biçimlerini ve meşruiyet arayışını anlamak bakımından önemli tanıklıklar sunmaktadır. Analiz, mektuplarda yer alan hitap cümleleri, taleplerin sunuluşu ve üsluptaki dönüşümler üzerine kurulmaktadır. Bayezid'in dili, başlangıçta itaatkâr bir ton taşımakta, zamanla sultanın kararlarını sorgulayan ve kendi konumunu savunmaya yönelen bir anlatı biçimine dönüşmektedir. Bu dilsel değişim, otorite ile oğulluk arasındaki sınırların giderek esnemekte olduğunu göstermektedir. Tez, mektupların biçimsel özelliklerini de incelemekte; spiral yazım, tekrarlar ve artan duygusal yoğunluk gibi unsurları retorik stratejinin parçası olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the conflict between Sultan Süleyman and his son, Prince Bayezid, which was a significant rift within the sixteenth-century Ottoman dynasty. At its core lies the dual bond of sultan and father, and of son and political rival. The study focuses on the letters that Bayezid sent while being transferred from Kütahya to Amasya. Rather than treating these letters as routine correspondence, the study treats them as texts marked by persuasion, complaint, and shifting tones of loyalty. Adopting a thematic approach, the research traces how Bayezid's discourse evolved as his position weakened. His letters reveal a son attempting to defend his status while striving for paternal recognition, oscillating between submission and protest. His appointment to Amasya emerges as a turning point that intensified his sense of displacement and marginalisation within the dynasty. This divergence illustrates how dynastic crises were understood through different registers of authority and morality. This study makes a valuable contribution to Ottoman historiography by demonstrating that Bayezid's downfall was not only a political or military defeat, but also a process articulated through the language of kinship and power. His correspondence reveals the intersection of authority, family loyalty, and emotion in the imperial household, presenting the Bayezid affair as a multifaceted episode in the early modern Ottoman period.