8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerdeki fiilimsilerin tespiti ve Türkçe öğretimi bakımından değerlendirilmesi
An evaluation of verbals in the texts included in 8th grade Turkish textbooks in terms of Turkish language teaching
  1. Tez No: 974717
  2. Yazar: İLKNUR GÜNGÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD KIYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiilimsiler, Okuma eğitimi, Söz varlığı, Türkçe dersi, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Verbals, Reading training, Vocabulary, Turkish lesson, Turkish education, Turkish teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yapılandırmacı yaklaşımın eğitimde uygulanması ile dil bilgisi öğretiminde sezdirme ve tümevarım gibi yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerin kullanımı beraberinde metinle öğrenmeyi gerekli kılmıştır. Öğrencilerin ders kitaplarında karşılaştıkları metinlerin öğrendikleri veya öğrenecekleri konunun zengin örneklerini bulunduran metinler olmasının öğrenmenin etkililiği ve kalıcılığı açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerdeki fiilimsileri tespit etmek ve bu metinlerin Türkçe öğretimine katkılarını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden doküman tarama tekniği kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkçe ders kitabı olarak kullanılan iki kitaptan toplamda 48 metin bu amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından incelenmiş ve alan uzmanı iki akademisyen ve dört Türkçe öğretmeninin görüşü alınmıştır. Bu metinlerdeki fiilimsiler tespit edilerek sınıflandırılmış, edinilen veriler tablolaştırılmış ve Türkçe öğretimi bakımından değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda kitaplarda yer alan birçok metnin fiilimsi bakımından oldukça zengin olduğu, özellikle Ferman Yayınları Türkçe ders kitabında yer alan“Beyaz Diş”, Ressam İçin Zili Çalın“, ”Türkçenin Söz Denizinde-Sevmek“, metinlerinin; MEB Yayınları Türkçe ders kitabında yer alan ”Atatürk ve Müzik“, ”Yılkı Atı“ ve ”Kalbim Rumeli'de Kaldı" metinlerinin fiilimsi varlığı bakımından öne çıkan metinler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the implementation of the constructivist approach in education, methods such as induction and whole language have begun to be used in grammar teaching. The use of these methods has necessitated learning through texts. It is considered important for the effectiveness and permanence of learning that the texts students encounter in textbooks contain rich examples related to the subject they have learned or will learn. In this study, the aim is to identify the presence of films in the texts found in 8th grade Turkish textbooks and to determine their contributions to Turkish language teaching. This is a qualitative study, and document analysis technique was used as the data collection method. In the 2023–2024 academic year, 48 texts used in Turkish lessons were examined by two academicians for this purpose. The texts were analyzed and classified according to film elements, and the data were tabulated and evaluated in terms of Turkish language teaching. As a result of the study, it was found that many of the texts in the textbooks are quite rich in terms of film elements. In particular, the texts“Beyaz Diş”(White Fang),“Ressam İçin Zili Çalın”(Ring the Bell for the Painter),“Türkçenin Söz Denizinde – Sevmek”(In the Word Sea of Turkish – To Love) from the Ferman Publishing Turkish textbook, and“Atatürk ve Müzik”(Atatürk and Music),“Yılkı Atı”(The Wild Horse), and“Kalbim Rumeli'de Kaldı”(My Heart Stayed in Rumelia) from the Ministry of Education's Turkish textbook stand out in terms of their richness in film elements.