Dijital oyun bağımlısı olan ve olmayan obez ergenlerde günlük ritim ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 974735
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYI ELİAÇIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dijital oyun bağımlılığı, obezite, adolesan, duygusal yeme, Digital game addiction, obesity, adolescence, emotional eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı obez ergenlerde oyun bağımlısı olma ve olmama durumuna göre akşam saatlerinde dijital platformların kullanımını, yemek yeme davranışlarını, gececilik gündüzcülük tercihlerini ve bunların birbiri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Oyun bağımlısı olan ve olmayan obez ergenlerde günlük ritim ve yeme davranışlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalısmamız kesitsel vaka kontrollü bir ölçek çalışması olarak planlandı. Çocuk sağlığı polikliniklerine başvuran 13-18 yaş arası adolesanlardan VKİ +2 SDS üzerinde olan, ekzojen obezite tanısı alanlar çalışma grubunu oluşturdu. Olgulara saat 22:00 sonrası kullandıkları dijital platformlar soruldu, dijital oyun bağımlılığı ölçeği, üç faktörlü yeme ölçeği ve gececilik gündüzcülük ölçeği uygulandı. Tamamı obez olan olgular dijital oyun bağımlısı olup olmama durumuna göre yaş, cinsiyet ve diğer değişkenler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Tamamı obez olan çalışma grubunda oyun bağımlılığı oranı erkek olgular arasında daha yüksek saptandı. Yaş açısından anlamlı farklılık görülmedi. Dijital oyun bağımlısı olan bireylerin video izleme uygulamalarını daha fazla kullandıkları görüldü. Obez olan ve olmayanlar arasında sabahçılık akşamcılık tercihleri açısından anlamlı fark saptanmazken yeme davranışlarından bilişsel kısıtlama ve kontrolsüz yeme ölçeklerinde anlamlı fark görüldü (p:0.058, p:0.542). Sonuç: Çalışmamızın bulguları değerlendirildiğinde oyun bağımlısı olan ve olmayan obez ergenlerin yaşam alışkanlıklarında farklılıklar olabileceği anlaşıldı. Klinikte eksojen obezitesi olan adolesanlara yaklaşırken oyun bağımlısı olup olmama durumunun değerlendirilmesi ve önerilerin bu doğrultuda düzenlenmesinin fayda sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to examine the usage patterns of digital platforms during the evening hours, eating behaviors, preferences for nocturnal versus diurnal activities, and the interrelationships among these variables in relation to gaming addiction among obese adolescents. The study aims to conduct a comparative analysis of daily rhythms and eating behaviors in obese adolescents categorized by their gaming addiction status. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional case-control scale study. The study group consisted of adolescents aged 13-18 years who applied to pediatric clinics and were diagnosed with exogenous obesity, with a BMI ≥ +2 SDS. Participants were asked about the digital platforms they used after 10:00 PM. The Digital Game Addiction Scale, the Three-Factor Eating Questionnaire, and the Morningness-Eveningness Questionnaire were administered. All cases were obese, and were compared in terms of age, gender, and other variables based on whether they were digital game addicts or not. Results: In the study group, all of whom were obese, the rate of game addiction was found to be higher among male participants. No significant difference was observed in terms of age. Individuals with digital game addiction were found to use video streaming applications more frequently. No significant difference was detected between obese and non-obese individuals regarding morningness-eveningness preferences. However, significant differences were observed in the cognitive restraint and uncontrolled eating subscales of eating behaviors (p: 0.058, p: 0.542). Conclusion: The findings of our study suggest that there may be differences in lifestyle habits between obese adolescents with and without game addiction. When approaching adolescents with exogenous obesity in clinical practice, it is considered beneficial to assess whether they are digital game addicts or not, and to tailor recommendations accordingly.