Metiyonin uygulamasının su kısıtındaki patlıcan fideleri üzerine etkisi
Effect of methionine treatment on eggplant seedling under water deficit
- Tez No: 974736
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Metiyonin, kuraklık, patlıcan, stres, amino asit, Methionine, drought, eggplant, stress, amino acid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada su kısıtındaki patlıcan (Solanum melongena L.) fidelerinde dışarıdan uygulanan metiyoninin etkileri incelenmiştir. Yöntem: Öncelikle tohumlar içinde torf: perlit (2:1, v:v) bulunan viyollere ekilmiş, oluşan fideler 2-3 gerçek yapraklı oldukları dönemde içinde toprak: torf: kum (3:1:1,v:v:v) bulunan 1.5 litrelik saksılara aktarılmıştır. Bitkilerde tarla kapasitesinin %100 ve %60'ı olacak şekilde sulamalar yapılıp metiyonin uygulamaları ise fide dikiminden sonra 0 (M0), 10 mg/l (M1) ve 20 mg/l (M2) olacak şekilde hazırlanan solüsyonların yapraklara püskürtülmesi şeklinde yapılmıştır. Uygulamalar birer hafta aralıklar ile üç kez tekrarlanmıştır. Uygulamaların patlıcanda; bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, klorofil okuma değeri, kök taze ağırlık, kök kuru ağırlık, bitki taze ağırlık, bitki kuru ağırlık, klorofil içeriği (a, b ve toplam), karotenoid içeriği, antioksidan enzim (CAT, POD ve SOD) aktivitesi, prolin, hidrojen peroksit (H2O2) ve melondialdehid (MDA) içeriği üzerine etkileri ile ilgili ölçüm ve analizler yapılmıştır. Bulgular: Su stresi patlıcan fidelerinde bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, kök taze ağırlık, kök kuru ağırlık, bitki taze ağırlık, bitki kuru ağırlık, klorofil ve karotenoid miktarını azaltırken, antioksidan enzim aktivitesi, prolin, H2O2 ve MDA içeriğini artırmıştır. Bununla birlikte metiyonin uygulaması ile su stresinin olumsuz etkisi daha düşük seviyede olmuştur. Metiyonin (M1 ve M2) %60 sulama koşullarında kontrole göre bitki boyunu %22-21, gövde çapını %17-27 ve yaprak alanını %43-41 oranda artırmıştır. Su kısıtı bitki taze ve kuru ağırlığı, kök taze ve kuru ağırlığında kontrol bitkilerinde sırasıyla %48, %42, %42 ve %24 oranında azalma olurken, metiyonin uyulamaları ile bu azalma daha düşük seviyede olup, uygulamalar (M1 ve M2) ile maydana gelen azalmalar kontrole göre sırasıyla %22-32, %11-22, %9-13 ve %10-14 oranlarında olmuştur. Ayrıca metiyonin uygulamaları taze ve kuru ağırlıkları stressiz koşullarda da artırmıştır. Klorofil içeriği bakımından metiyonin uygulamaları ile artış meydana gelmiştir. Su kısıtı ile artan H2O2 ve MDA miktarı metiyonin uygulamaları ile daha düşük seviyede olmuş, CAT, POD ve SOD aktivitelerinde artış meydana gelmiş, methiyonin uygulasının ise doza bağlı olarak etkisi değişkenlik göstermiştir. Özellikle M1 uygulamasında su stresinin bu parametreler üzerinde meydan getirdiği artış diğer uygulamalara göre daha düşük seviyede olmuştur. Sonuçlar: Metiyonin kuraklık stresi altında patlıcan fidelerinde büyümeyi desteklediği, fotosentetik pigmentlerini koruduğu ve antioksidan savunma sistemlerini aktive ederek oksidatif strese karşı bitkileri güçlendirdiği belirlenmiştir. Bu nedenle metiyoninin kuraklık toleransını artırmada potansiyel bir biyostimulant olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The effects of exogenous applied methionine on eggplant (Solanum melongena L.) seedlings under water deficit were investigated in this research. Method: First, the seeds were planted in pots containing peat: perlite (2:1, v:v), and when the seedlings had 2-3 true leaves, they were transferred to 1.5-liter pots containing soil: peat: sand (3:1:1, v:v:v). Irrigation was done to plants at 100% and 60% of field capacity and methionine applications were made by spraying the leaves with solutions prepared as 0 (M0), 10mg/l (M1) and 20 mg/l (M2) after seedling planting. Treatments were repeated three times at one-week intervals. Measurements and analyses were carried out regarding the effects of the applications on plant height, stem diameter, leaf area, chlorophyll reading value, root fresh weight, root dry weight, plant fresh weight, plant dry weight, chlorophyll content (a, b and total), carotenoid content, antioxidant enzyme (CAT, POD and SOD) activity, proline, hydrogen peroxide (H2O2) and melondialdehyde (MDA) content in eggplant. Findings: Water stress decreased plant height, stem diameter, leaf area, root fresh weight, root dry weight, plant fresh weight, plant dry weight, chlorophyll and carotenoid content, while increasing antioxidant enzyme activity, proline, H2O2 and MDA content in eggplant seedlings. However, the negative effect of water stress was lower with methionine application. Methionine (M1 and M2) increased plant height by 22-21%, stem diameter by 17-27% and leaf area by 43-41% compared to control under 60% irrigation conditions. While water deficit caused a decrease of 48%, 42%, 42% and 24% in plant fresh and dry weight, root fresh and dry weight in control plants, this decrease was lower with methionine applications, and the decreases with methionine applications (M1 and M2) were 22-32%, 11-22%, 9-13% and 10-14% compared to control. In addition, methionine applications increased fresh and dry weights under non-stressed conditions. There was an increase in chlorophyll content with methionine applications. The amount of H2O2 and MDA, which increased with water restriction, was at a lower level with methionine applications, while an increase occurred in CAT, POD and SOD activities, and the effect of methionine application varied depending on the dose. Especially in the M1 application, the increase caused by water stress on these parameters was at a lower level compared to other applications. Conclusions: It has been determined that methionine supports growth in eggplant seedlings under drought stress, protects photosynthetic pigments and strengthens plants against oxidative stress by activating antioxidant defense systems. Therefore, it is thought that methionine can be used as a potential biostimulant to increase drought tolerance.