Beyin BT'deki akut patolojileri yorumlamada acil asistanları ve nöroloji\beyin ve sinir cerrahisi asistanlarının karşılaştırılması
- Tez No: 974737
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAY ÇETE, DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN İBZE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brain Computed Tomography, Diagnostic Performance, Emergency Medicine, Interpretation Differences, Neurology, Neurosurgery, Resident Physician, Residency Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, acil servis koşullarında sıkça karşılaşılan beyin Bilgisayarlı Tomografi (BT) bulgularının yorumlanmasında Acil Tıp, Nöroloji ve Beyin ve Sinir Cerrahisi asistan hekimlerinin tanısal performanslarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışma, bu üç kilit uzmanlık dalı arasındaki yorumlama farklılıklarını, benzerliklerini ve bu durumun asistanlık kıdemiyle ilişkisini inceleyerek, her bir branşın eğitim müfredatlarında beyin BT yorumlama yetkinliğini artırmaya yönelik potansiyel geliştirme alanlarını belirlemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmayı yapmaktaki gerekçemiz, disiplinler arası iletişimi güçlendirerek ve eğitim süreçlerini optimize ederek acil serviste hasta bakım kalitesini artırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırma popülasyonunu, Acil Tıp (n=37), Beyin ve Sinir Cerrahisi (n=13) ve Nöroloji (n=14) Anabilim Dallarından toplam 64 asistan hekim oluşturmuştur. Katılımcılardan, 01.01.2024 ile 31.12.2024 tarihleri arasında acil serviste çekilmiş, 22'si patolojik (intrakraniyal kanama, serebrovasküler hastalık) ve 8'i normal olmak üzere toplam 30 beyin BT görüntüsünü değerlendirmeleri istenmiştir. Değerlendirme süreci, katılımcılara hastaların yaş, cinsiyet ve kısa klinik bilgilerinin sunulduğu çevrim içi bir platform (SECTRA) üzerinden gerçekleştirilmiştir. Asistanların yorumlarının doğruluğu, bir Radyoloji öğretim üyesinin hazırladığı kesin radyoloji raporu“altın standart”olarak kabul edilerek karşılaştırılmıştır. Tanısal performans metrikleri olarak duyarlılık, özgüllük ve bu iki ölçütün ortalaması alınarak hesaplanan dengeli doğruluk kullanılmıştır. Branş ve asistanlık yılının tanısal performans üzerindeki etkisini incelemek amacıyla iki yönlü varyans analizi (two-way ANOVA) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada, beyin BT yorumlama performansının uzmanlık dalları arasında belirli patolojilerde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Beyin ve Sinir Cerrahisi asistanları, subdural hematomun tanımlanmasında Acil Tıp asistanlarına kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek duyarlılık ve dengeli doğruluk sergilemiştir. Nöroloji asistanlarının, akut iskemik bulguların tespitinde Acil Tıp asistanlarına göre istatistiksel olarak üstün performans gösterdiği belirlenmiştir. Buna karşılık, majör intrakraniyal patolojilerin yokluğunu doğrulama konusunda Acil Tıp 49 asistanlarının, Beyin ve Sinir Cerrahisi asistanlarına göre daha yüksek özgüllük düzeyine sahip olduğu ortaya konmuştur. Öte yandan, intraparankimal hematom ve subaraknoid kanama gibi radyolojik açıdan belirgin patolojilerin değerlendirilmesinde branşlar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuçları, Acil Tıp, Nöroloji ve Beyin ve Sinir Cerrahisi asistanlarının beyin BT yorumlama performanslarının, rastlantısal farklılıklar yerine, kendi uzmanlık alanlarının klinik öncelikleri ve sorumlulukları tarafından sistematik olarak şekillendiğini göstermektedir. Her branş, kendi pratiği için en kritik olan patolojileri saptamada daha yetkin bir profil çizmektedir. Bu durum, mevcut asistanlık eğitimlerinde beyin BT yorumlama becerisinin büyük ölçüde yapılandırılmamış“akran öğrenmesi”modeline dayanmasının bir yansımasıdır. Bulgular, asistan eğitim müfredatlarının, her branşın zayıf yönlerini hedef alan, disiplinlerarası, vaka tabanlı ve yapılandırılmış eğitim modelleriyle güçlendirilmesi gerektiği yönünde kanıtlar sunmaktadır. Bu tür bir reform, acil serviste beyin BT'lerinin ilk yorumlaması için daha yüksek ve homojen bir bakım standardı oluşturarak hasta güvenliğini ve bakım kalitesini artırabilir. Anahar Kelimeler: Acil Tıp, Asistan Hekim, Beyin Bilgisayarlı Tomografisi, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Nöroloji, Tanısal Performans, Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Yorumlama Farklılıkları.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The primary objective of this study is to comparatively evaluate the diagnostic performance of resident physicians from Emergency Medicine, Neurology, and Neurosurgery in the interpretation of frequently encountered brain Computed Tomography (CT) findings in the emergency department setting. By examining the interpretative differences, similarities, and the relationship with residency seniority among these three key specialties, the study aims to identify potential areas for improvement within their respective training curricula to enhance brain CT interpretation competency. The ultimate goal is to improve the quality of patient care in the emergency department by strengthening interdisciplinary communication and optimizing educational processes. Materials and Methods: The study was designed as a descriptive, cross-sectional study at Akdeniz University Faculty of Medicine. The study population comprised a total of 64 resident physicians from the Departments of Emergency Medicine (n=37), Neurosurgery (n=13), and Neurology (n=14). Participants were asked to evaluate a total of 30 brain CT scans obtained in the emergency department between January 1, 2024, and December 31, 2024, consisting of 22 pathological (intracranial hemorrhage, cerebrovascular disease) and 8 normal cases. The evaluation was conducted on an online platform (SECTRA), where participants were provided with the patients' age, gender, and brief clinical information. The accuracy of the residents' interpretations was compared against the definitive radiology report prepared by a faculty radiologist, which was considered the“gold standard.”Sensitivity, specificity, and balanced accuracy (calculated as the mean of sensitivity and specificity) were used as diagnostic performance metrics. A two-way analysis of variance (ANOVA) was applied to examine the effect of specialty and residency year on diagnostic performance. Results: The study determined that brain CT interpretation performance varied among specialties for specific pathologies. Neurosurgery residents demonstrated significantly higher sensitivity and balanced accuracy in identifying subdural hematoma compared to Emergency Medicine residents. Neurology residents were 51 found to have a statistically superior performance in the detection of acute ischemic findings compared to their Emergency Medicine counterparts. In contrast, Emergency Medicine residents exhibited higher specificity than Neurosurgery residents in confirming the absence of major intracranial pathologies. On the other hand, no significant differences were observed among the disciplines in the evaluation of radiologically prominent pathologies such as intraparenchymal hemorrhage and subarachnoid hemorrhage. Conclusion: The results of this study indicate that the variations in brain CT interpretation performance among Emergency Medicine, Neurology, and Neurosurgery residents are systematically shaped by the clinical priorities and responsibilities of their respective specialties, rather than being random differences. Each specialty exhibits a more proficient profile in detecting pathologies most critical to its own practice. This situation is a reflection of the current reliance on an unstructured“peer-learning”model for developing brain CT interpretation skills during residency. The findings provide evidence that residency training curricula should be reinforced with interdisciplinary, case-based, and structured educational models that target the specific weaknesses of each specialty. This type of reform has the potential to establish a higher and more consistent standard of care for the initial interpretation of brain CTs in the emergency department, thereby enhancing patient safety and the quality of care.