3D yazıcı kalem teknolojisinin geometri derslerinde kullanımının etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of 3D printer pen technology in geometry lessons
- Tez No: 549658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: 3D Yazıcı Kalem, Çalışma Yaprağı, Somut Materyal Kullanımı, Uzamsal Akıl Yürütme, Katı Cisimler, Yapılandırmacı Öğrenmede 5E Modeli, 3D Printer Pen, Worksheet, Using Concrete Material, Spatial Reasoning, Solid Objects, 5E Model in Constructivist Learning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Öğrencilerin uzamsal akıl yürütmekte ve kavramları keşfetmekte sorunlar yaşadıkları birçok çalışmayla ortaya konulmuştur. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı daha kavramsal etkili ve kalıcı öğrenmeyi sağlamak ve yaşanan bu gibi sıkıntıları gidermek için, öğrenci merkezli yaklaşımı benimsemiştir. Öğrenci merkezli eğitimde materyallerin kullanımına büyük önem atfedilmektedir. Bu çalışma 3D yazıcı kalemle uyumlu olarak tasarlanmış çalışma yapraklarının öğretimdeki etkililiğini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Materyallerin etkililiğini ortaya çıkarabilmek için özel durum çalışması yönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler; gözlem, klinik mülakat, materyallerin öğretimde kullanımı, yarı yapılandırılmış mülakat ve görüş formu teknikleriyle elde edilmiştir. Bu veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmada 10.sınıfta öğretim görmekte olan 12 öğrenci yer almıştır. Sınıf içi uygulamada öğrencilere, katı cisimler konusu için, 3D yazıcı kalem ve 3D yazıcı kalemle uyumlu hazırlanmış iki çalışma yaprağı uygulanmıştır. Etkinlik sonrasında görüşlerini almak için öğrencilere 5' li Likert tipi öğrenci görüş formu uygulanmıştır. Bu 12 öğrencinin matematik öğretmenine 5' li Likert tipi akademisyen\öğretmen görüş formu uygulanmış ve yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2 akademisyen ve 5 yüksek lisans yapmakta olan matematik öğretmenine yarı yapılandırılmış grup mülakatı ve 5' li Likert tipi akademisyen\öğretmen görüş formu uygulaması yapılmıştır. Bu öğretmenler dışında 9 matematik öğretmenine daha 5' li Likert tipi akademisyen\öğretmen görüş formu uygulanmıştır. Böylece toplam 17 akademisyenin\matematik öğretmeninin materyallerle ilgili görüşü alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, 3D yazıcı kalemle uyumlu çalışma yapraklarının eğitimöğretimde kullanımının olumlu yönde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma yapraklarının ve 3D yazıcı kalemle oluşturulan materyallerin, öğrencilerin konuyu keşfetmesini ve kavramasını sağladığı görülmüştür. 3D yazıcı kalemin, geometri konuları başta olmak üzere, matematik konularının öğretiminde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Many studies have revealed that students have problems in spatial reasoning and discovering concepts. As is known, Milli Eğitim Bakanlığı has adopted a student-centered approach to provide more conceptual, effective and permanent learning and to address such problems. Great emphasis is placed on the use of materials in teaching in studentcentered education. This study was carried out to examine the effectiveness of the worksheets designed in accordance with the 3D printer pen. Case study method were used to reveal the effectiveness of the materials. Acquired datas gathered with; observation, clinical interview, use of materials in class, semi-structured interview and opinion form techniques. These data were subjected to descriptive analysis. In the research there were 12 students in Grade 10th. In the classroom application, two worksheets which are compatible with 3D printer pen prepared on solid objects and learning sheet on solid objects were applied to the students. A 5-point Likert-type opinion form was applied to the students to get their opinions after the event. A 5-point Likerttype opinion form and semi-structured interview were applied to the 12 mathematics teachers. In addition, a semi-structured group interview and a 5-point Likert-type opinion form were applied to 2 academicians and 5 mathematics teachers. In addition to these teachers, the opinion form was applied to 9 mathematics teachers too. Thus, a total of 17 academicians\mathematics teachers were consulted about the materials. As a result of the research, it has been found that the use of worksheets compatible with 3D printer pen in education was positively effective. It is seen that the worksheets and the materials created with the 3D printer pen enable the students to discover and understand the subject. It is recommended to use the 3D printer pen in mathematics teaching, especially in geometry.