Sağlık çalışanlarında algılanan kurumsal performans, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesi: Özel bir sağlık grubu örneği
Investigation of the relationship between perceived organizational performance, job satisfaction and organizational commitment in healthcare employees: The case of a private health group
  1. Tez No: 974756
  2. Yazar: UĞUR ALP FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFER BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık yönetimi, Örgütsel performans, İş tatmini, Health management, Organizational performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık sektörünün karmaşık, belirsiz ve dinamik yapısı günümüzde hastaneleri rekabet anlamında sürdürülebilir performans ve pozitif davranışsal etkilere zorlamaktadır. Bu baskılar altında hastanelerin başarılı olabilmek için devamlı olarak kurumsal performanslarını en üst düzeyde tutmaları çalışanlarının iş ve iş yerine olan tutumlarını olumlu olarak yönlendirmeleri gerekmektedir. Buradan hareketle planlanan araştırmada kurumsal performans, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi incelenmiş bunun içinde zincir bir hastanenin 3 şubesi evren olarak seçilmiş ve meslek farkı gözetilmeksizin araştırmaya katılmayı kabul eden 424 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada algılanan kurumsal performans ile içsel ve dışsal tatmin arasında pozitif yönde sırasıyla orta ve zayıf, duygusal bağlılık ile çok zayıf, devam bağlılığı ile kuvettli normatif bağlılık ile ise zayıf pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p < 0,05). Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çalışanların iş yerinde işe karşı tutumlarını olumlu etkileyecek dinamiklerin olmasının aynı zamanda örgüte karşı iyi düşüncelere sahip olmasının kurumsal performansı arttırdığı söylenebilmektedir. Bu açıdan yönetici ve liderlerin örgütlerde bu dinamikleri üst düzeyde sağlamaları, örgütün varlığını sürdürmesi, kurumsal amaçlarına ulaşması ve rekabete avantaj elde etmesi açısından son derece önemlidir. Araştırmamızın da en önemli sonucu bu yöndedir.
Özet (Çeviri)
The complex, uncertain and dynamic structure of the health sector today forces hospitals to achieve sustainable performance and positive behavioral effects in terms of competition. In order to be successful under these pressures, hospitals need to keep their corporate performance at the highest level and direct their employees' attitudes towards work and workplace positively. From this point of view, the relationship between corporate performance, job satisfaction and organizational commitment was examined in the planned research, in which 3 branches of a chain hospital were selected as the universe and 424 people who accepted to participate in the research regardless of profession constituted the sample of the research. In the study, statistically significant positive relationships were found between perceived organizational performance and intrinsic and extrinsic satisfaction, respectively, with moderate and weak, very weak with emotional commitment, strong with continuance commitment and weak with normative commitment (p < 0.05). According to the results obtained from the research, it can be said that having dynamics that will positively affect employees' attitudes towards work in the workplace and having good thoughts towards the organization increases corporate performance. In this respect, it is extremely important for managers and leaders to provide these dynamics at a high level in organizations in order for the organization to maintain its existence, achieve its corporate goals and gain competitive advantage. This is the most important result of our research.