Piliç eti ve sakatat örneklerinden izole edilen Bacillus cereus suşlarında antimikrobiyel direncin araştırılması
Investigation of antimicrobial resistance in Bacillus cereus strains isolated from broiler meat and offal samples
  1. Tez No: 974809
  2. Yazar: AYKUT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YEŞİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veterinary Medicine, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, piliç eti, sakatat, antimikrobiyel direnç, Bacillus cereus, broiler meat, offal, antimicrobial resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bacillus cereus, doğada yaygın olarak bulunan, emetik ve diyarel formda gıda zehirlenmesine sebep olan patojen bir bakteridir. Bu çalışmada 30 adet piliç baget, 30 adet piliç kanat, 30 adet piliç göğüs ve 30 adet piliç sakatat örneklerinden oluşan toplam 120 adet gıda numunesi B. cereus'un varlığı ve antimikrobiyel dirençliliği yönünden incelendi. Çalışma sonucunda 6'sı piliç baget, 8'i piliç kanat, 10'u piliç göğüs ve 12'si piliç sakatat örneğinde olmak üzere, toplam 120 gıda örneğinin 36 (% 30) adedinin B. cereus ile kontamine olduğu tespit edildi ve sonuçlar Real Time-PCR yöntemi ile doğrulandı. Doğrulanan 36 izolatta disk difüzyon testi ile 5 farklı antibiyotik (penisilin, eritromisin, tetrasiklin, kloramfenikol ve gentamisin) baz alınarak antibiyotik dirençliliği araştırıldı. İzolatların tamamının (% 100) penisilin ve eritromisine karşı dirençli olduğu tespit edildi. İzolatlarda tetrasiklin, kloramfenikol ve gentamisine karşı dirençlilik sırasıyla % 63.9, % 41.7 ve % 5.6 düzeyinde bulundu. Çoklu antibiyotik direnci izolatların % 80.5'inde gözlendi. Kanatlı eti ve ürünlerinin B. cereus ile kontaminasyon düzeyini azaltmak için, kanatlı hayvanların yetiştirildiği kümes ortamından başlamak üzere, kesime kadar olan zincirde ve kesim sonrası aşamalarda (paketleme, muhafaza, transport) gerekli hijyenik önlemler HACCP planı çerçevesinde yapılmalıdır. Ayrıca antibiyotik dirençliliğinin önüne geçmek amacıyla kanatlılardaki antibiyotik kullanımı esaslarına dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Bacillus cereus is a pathogenic bacterium commonly found in nature that causes emetic and diarrheal food poisoning. In this study, a total of 120 food samples including 30 broiler drumstick, 30 broiler wing, 30 broiler breast, and 30 broiler offal samples were analyzed for the presence of B. cereus and its antimicrobial resistance. As a result of the study, 36 (30 %) of a total of 120 food samples including 6 chicken drumsticks, 8 chicken wings, 10 chicken breasts, and 12 chicken offal samples, were found to be contamintaed with B. cereus. The results were also confirmed by using the Real-Time PCR method. Antibiotic resistance in the 36 B. cereus isolates was investigated using the disk diffusion method against five different antibiotics: penicillin, erythromycin, tetracycline, chloramphenicol, and gentamicin. All isolates (100 %) were found to be resistant to penicillin and erythromycin. Resistance to tetracycline, chloramphenicol, and gentamicin was determined as 63.9 %, 41.7 %, and 5.6 %, respectively. Multidrug resistance was observed in 80.5 % of the isolates. To reduce the contamination level with B. cereus in poultry meat and products, appropriate hygienic measures should be implemented within the HACCP framework starting from the poultry farm through to slaughter, and in post-slaughter stages including packaging, storage, and transportation. Furthermore, prudent use of antibiotics in poultry should be ensured to prevent the development of antimicrobial resistance.