Lise öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile dijital veri güvenliği farkındalığı arasındaki ilişki
The relationship between high school teachers' technological pedagogical content knowledge and their awareness of digital data security
  1. Tez No: 974813
  2. Yazar: NESLİHAN GÖKKAYA BABACAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Bilim ve Teknoloji, Education and Training, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Teknolojik pedagojik alan bilgisi, Education technology, technological pedagogical content knowledge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, liselerde görev yapan öğretmenlerin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) düzeyleri ile dijital veri güvenliği farkındalıkları(DVGF) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre TPAB yeterlik düzeyi ile DVGF düzeyi arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda TPAB yeterlik düzeyi yüksek olan öğretmenlerin DVGF düzeylerinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin TPAB yeterlik düzeyi ve dijital veri güvenliği farkındalığı düzeyinin diğer branşlardaki öğretmenlerinkine göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca cinsiyet açısından, erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre daha yüksek TPAB yeterlik düzeyi ve dijital veri güvenliği farkındalık düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, günlük dört saat ve üzeri bilgisayar kullanan öğretmenlerin TPAB yeterlik düzeyleri ve DVGF düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, öğretmenlerin kıdemleri ile TPAB yeterlik düzeyleri ve DVGF düzeylerinin arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Bu bağlamda, öğretmenlerin teknoloji entegrasyon süreçlerinde yalnızca pedagojik bilgiyle sınırlı kalmayıp, dijital güvenlik farkındalıklarını da geliştirmeleri, hem öğrenciler için daha güvenli bir öğrenme ortamı yaratacak hem de dijital çağın gerekliliklerine uyum sağlamalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the levels of Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) and digital data security awareness (DDSA) among teachers working in high schools. The findings of the study revealed a positive relationship between TPACK proficiency level and DDSA level. It was determined that teachers with high TPACK proficiency levels also had high DDSA levels. The findings revealed that Information Technology teachers had higher TPACK proficiency levels and digital data security awareness levels than teachers in other fields. In terms of gender, it was determined that male teachers have higher TPACK proficiency levels and digital data security awareness levels than female teachers. In addition, it was found that teachers who use computers for four hours or more per day have higher TPACK proficiency levels and DDSA levels. However, no significant relationship was found between teachers' seniority and their TPACK proficiency levels and DDSA levels. In this context, teachers should not limit themselves to pedagogical knowledge in technology integration processes but should also develop their digital security awareness, which will create a safer learning environment for students and contribute to their adaptation to the requirements of the digital age.