The analysis of the correlation between teacher autonomy and technological pedagogical content knowledge of in-service EFL teachers in Turkish context
Türkiyedeki İngilizce öğretmenlerinin öğretmen özerkliği ile teknolojik pedagojik alan bilgileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 830641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAŞİDE DAĞ AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Öğretmen Özerkliği, İngilizce Öğretmenleri, Technological Pedagogical Content Knowledge, Teacher Autonomy, EFL teachers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Eğitimde teknoloji kullanımı 21. Yüzyılın öğretmenleri ve öğrencileri için bir alternatif olmaktan ziyade önemli bir zorunluluk haline gelmiştir. Öğretim süreçlerinin tasarımcıları ve karar vericileri olarak öğretmenler ders içi uygulamalara teknolojiyi uyarlamakta önemli rol almaktadırlar. Bu yüzden, bu araştırmanın amacı Türkiye'de çalışan İngilizce öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi seviyeleri ile öğretmen özerkliği seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Katılımcılar Türkiye'de farklı okullarda farklı seviyelerde çalışan 221 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Bu çalışmada karma araştırma modeli kullanılmıştır. Nicel veriler için Teknolojik pedagojik alan bilgisi anketi ve Öğretmen özerkliği ölçeği adında iki anket uygulanmıştır. Nitel bölüm içinse, her iki anketten de yüksek puan alan 10 tane gönüllü İngilizce öğretmeniyle yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de çalışmakta olan öğretmenlerinin öğretmen özerkliği seviyeleri ile teknolojik pedagojik alan bilgisi seviyeleri arasında istatistiksel olarak önemli ilişki bulunmuştur. Ayrıca bu iki anketin alt boyutları arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Farklı değişkenler açısından incelendiğinde ise hem öğretmen özerkliği hem de teknolojik pedagojik alan bilgisi açısından cinsiyet ve öğretim kademelerine göre farklılıklar görülmüştür. Lise İngilizce öğretmenlerinin öğretmen özerkliği seviyelerinin ortaokul ve ilkokul İngilizce öğretmenlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca 0-10 yıl arası erkek öğretmenlerin de teknolojik pedagojik alan bilgisi seviyelerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak teknolojik pedagojik alan bilgisi açısından cinsiyetin, mesleki deneyiminin, öğretmenlerin öğrenim durumları arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmamıştır. Nitel araştırma bölümünde ise tematik analize başvurulmuştur. Sonuçlara göre, öğretmenler teknolojik pedagojik alan bilgisi kavramını öğretmen özerkliği kavramıyla dört başlık altında ilişkilendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology integration in education has become an important necessity for teachers and learners of the 21st century rather than being an alternative. As being the decision makers and designers of teaching procedures, teachers have an important role in technology integration into classroom practices. Therefore, the purpose of this study was to analyze the correlation between teacher autonomy and technological pedagogical content knowledge (TPACK) of the in-service teachers of English in Turkish context. Mixed methods research design was employed in this study. Two different forms called the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) Questionnaire and the Teacher Autonomy Scale were used as quantitative data tools. As a qualitative data tool, semi-structured interviews with ten volunteer EFL teacher who had the highest points in both questionnaires were conducted. A total of 221 EFL teachers teaching at different grades participated in this study. According to the findings, a statistically significant correlation between teacher autonomy and technological pedagogical content knowledge of the inservice teachers was found in Turkish context. The correlation between the sub-scales of both two questionnaires was statistically strong too. Moreover, both teacher autonomy scores and TPACK scores differed according to gender and teaching grade. According to the results in terms of teaching grades, high school teachers were more autonomous than secondary and primary school teachers. And also, male teachers 0-10 year experienced have the highest score in terms of TPACK. However, the analysis results showed that TPACK level differences between genders, years of teaching experience and teaching grades were statistically insignificant. In qualitative part, thematic analysis was employed. Both qualitative and quantitative results showed that teachers consider their autonomy and technological pedagogical content knowledge significantly related with each other under four main themes.