Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru kararlarının uygulanmamasından doğan sorumluluk
Liability arising from the non-enforcement of Constitutional Court judgements on individual applications
  1. Tez No: 974853
  2. Yazar: TUBA TORUN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KÖYBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Constitutional Court
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararlarının bağlayıcılığı, uygulanma süreçleri ve uygulanmamasından doğan hukuki, cezai ve idari sorumlulukları ele almaktadır. Türkiye'de bireysel başvuru hakkı, 2010 Anayasa değişikliğiyle hukuk sistemimize dâhil edilmiş ve bu mekanizma bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Anayasa'nın 138. ve 153. maddelerine göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlayıcı niteliktedir. Tezde, bireysel başvuru kararlarının uygulanmaması hâlinde ortaya çıkan sorumluluk halleri incelenmiş, Türkiye ve karşılaştırmalı hukuk örnekleri analiz edilmiştir. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla önerilen çözüm önerilerine yer verilmiştir. Tez, anayasa yargısının temel işlevlerini, bireysel başvuru kararlarının kesin ve bağlayıcı niteliğini vurgulamakta, anayasal denetim mekanizmasının etkili işleyişinin, hukukun üstünlüğü ilkesinin bir gereği olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the binding nature of the Constitutional Court's individual application decisions, their implementation processes, and the legal, criminal, and administrative liabilities arising from their non-implementation. The right to individual application was incorporated into the Turkish legal system with the 2010 constitutional amendment and has played a significant role in safeguarding individuals' fundamental rights and freedoms. According to Articles 138 and 153 of the Constitution, the decisions of the Constitutional Court are binding on legislative, executive, and judicial bodies, administrative authorities, and natural and legal persons. The thesis analyzes the consequences of non-implementation of individual application decisions, with examples from Turkey and comparative legal systems. It also provides recommendations aimed at ensuring the effective enforcement of these decisions. The study emphasizes the fundamental functions of constitutional adjudication and highlights the definitive and binding nature of individual application decisions. It underlines that the effective operation of constitutional review mechanisms is a cornerstone of the principle of the rule of law.