2015-2024 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalımıza başvuran omurga yaralanmalarının adli tıbbi incelenmesi
Forensic medical evaluation of spinal injuries referred to the Department of Forensic Medicine, Faculty of Medicine, Dicle University, between 2015 and 2024
  1. Tez No: 974881
  2. Yazar: ELİF EBRAR KIZILER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga Travması, Adli Tıp, Vertebra Kırığı, Trafik Kazası, İş Kazası, Spinal Trauma, Forensic Medicine, Vertebral Fracture, Traffic Accident, Occupational Injury
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, 01.01.2015 ile 25.05.2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli rapor düzenlenen 187 omurga travması vakasının retrospektif analizini sunmaktadır. Demografik veriler, olguların %80,7'sinin (n=151) erkek, %19,3'ünün (n=36) kadın olduğunu ve yaş ortalamasının 35,74 olduğunu göstermektedir. Olayların coğrafi dağılımında Diyarbakır ili, %89,8 (n=168) oranıyla belirgin bir yoğunluk sergilemektedir. Omurga yaralanmalarının etiyolojisinde, %36,9 (n=69) ile araç içi trafik kazaları ilk sırada iken, bunu %24,6 (n=46) ile araç dışı trafik kazaları ve %20,3 (n=38) ile yüksekten düşmeler takip etmektedir. Yüksekten düşme vakalarının %55,3'ü iş kazası olarak sınıflandırılmıştır. Çalışma bulgularına göre, vakaların %54,0'ında (n=101) hayati tehlike mevcuttur. Kemik skoru ile hayati tehlike varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir pozitif korelasyon (χ²(4) = 23,808, p < 0,001) tespit edilmiştir; kemik skoru yükseldikçe hayati tehlike riski de artmaktadır. Omurganın en sık etkilenen bölgesi lomber vertebralar (%68,4) olup, L1 seviyesi (%29,9, n=56) en fazla yaralanmanın gözlendiği segmenttir. Lomber vertebra yaralanma oranlarının yaşla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği (p = 0,013) belirlenmiştir. Olguların %41,7'sine (n=78) cerrahi müdahale uygulanmış, %9,6'sında (n=18) ise nörolojik bulgular kaydedilmiştir. Bu retrospektif analiz, omurga travmalarının demografik, etiyolojik ve klinik özelliklerini adli tıp perspektifinden detaylandırmakta, böylece adli tıbbi değerlendirme süreçlerinin geliştirilmesine önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a retrospective analysis of 187 spinal trauma cases for which forensic reports were prepared by the Dicle University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine, between January 1, 2015, and May 25, 2024. Demographic data indicate that 80.7% (n=151) of the cases were male and 19.3% (n=36) were female, with an average age of 35.74 years. Geographically, Diyarbakır province exhibited a significant concentration of incidents, accounting for 89.8% (n=168) of the cases. Regarding the etiology of spinal injuries, in-vehicle traffic accidents constituted the most frequent cause at 36.9% (n=69), followed by out-of-vehicle traffic accidents at 24.6% (n=46) and falls from height at 20.3% (n=38). Notably, 55.3% of falls from height were classified as occupational accidents. The study's findings reveal that 54.0% (n=101) of the cases presented with life-threatening conditions. A statistically significant and strong positive correlation (χ²(4) = 23.808, p < 0.001) was identified between the bone injury score and the presence of life-threatening conditions, indicating that an increase in bone injury score corresponded to a significant rise in the risk of life-threatening outcomes. The lumbar vertebrae represented the most commonly affected spinal region (68.4%), with the L1 level (29.9%, n=56) being the most frequently injured segment. A statistically significant increase in lumbar vertebral injury rates was observed with advancing age (p = 0.013). Surgical intervention was performed in 41.7% (n=78) of the cases, and neurological findings were documented in 9.6% (n=18). This retrospective analysis meticulously details the demographic, etiological, and clinical characteristics of spinal traumas from a forensic medical perspective, thereby offering substantial contributions to the enhancement of forensic medical evaluation processes.