Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek: Sosyal ortakların adil geçiş ve iklim değişikliği perspektifleri
Building a sustainable future: Social partners' perspectives on just transition and climate change
- Tez No: 974909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Adil geçiş, iklim değişikliği, sosyal diyalog, beceri dönüşümü, sosyal ortaklar, Just transition, climate change, social dialogue, skills transformation, social partners
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, iklim değişikliğinin işgücü piyasalarına etkilerini sosyal ortakların perspektifinden incelemek ve adil geçiş kavramının Türkiye'de nasıl algılandığını ortaya koymaktır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; maden, inşaat ve tekstil sektörleri başta olmak üzere enerji, çimento, metal ve tarım/orman sektörlerinde faaliyet gösteren işçi ve işveren sendikaları ile kamu kurumlarından temsilcilerle yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, sosyal ortakların adil geçişi tek başına teknik bir dönüşüm süreci olarak değerlendirmediğini, geçiş sürecinin toplumsal eşitsizliklerin azaltılması için bir fırsat olarak gördüklerini göstermektedir. Katılımcılar, bilgi eksikliği, kurumsal kapasite yetersizlikleri, finansman sorunları ve düşük örgütlenme düzeyi gibi faktörlerin sürecin önündeki temel engeller olduğunu vurgulamışlardır. Bununla birlikte, yeşil becerilerin geliştirilmesi, yeni istihdam alanlarının yaratılması ve sosyal diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi sürecin en önemli fırsatları arasında öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, adil geçişin Türkiye'de etkin bir şekilde uygulanabilmesi için sektörler arası işbirliği ve beceri dönüşümünü destekleyen politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, kırılgan gruplara yönelik kapsayıcı yaklaşımların geliştirilmesi ve sektörlerin farklı ihtiyaçlarını dikkate alan esnek stratejilerin benimsenmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the impacts of climate change on labor markets from the perspective of social partners and to reveal how the concept of just transition is perceived in Turkey. Adopting a qualitative research design, the study conducted semi structured in depth interviews with representatives from labor and employer unions, as well as public institutions operating in the mining, textile, construction, agriculture, cement, metal, and energy sectors. The data obtained from these interviews were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that social partners perceive just transition not merely as a technical transformation but also as an opportunity to reduce social inequalities. Participants emphasized that knowledge gaps, institutional capacity deficiencies, financial constraints, and low levels of organization constitute major barriers to the process. At the same time, the development of green skills, the creation of new employment opportunities, and the strengthening of social dialogue mechanisms emerged as key opportunities. In conclusion, the effective implementation of just transition in Turkey requires cross-sectoral cooperation and the adoption of policies that support skills transformation. Furthermore, developing inclusive approaches for vulnerable groups and adopting flexible strategies that take into account the distinct needs of different sectors are of critical importance.