Evlenmeden önceki romantik ilişki deneyimi ile evlilik doyumu ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between romantic relationship experience before marriage and marital satisfaction and cheating tendency
  1. Tez No: 975013
  2. Yazar: BUKET KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SU KOCAYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, aldatma eğilimi, romantik ilişk, Marital satisfaction, infidelity tendency, romantic relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Evlilik, toplum yapısının önemli bileşenidir. Günümüzde artan boşanma oranları göz önünde bulundurulduğunda, evlilik ilişkisini ve bu ilişkinin devamlılığına etki eden değişkenleri incelemek önemli hâle gelmiştir. Bu çalışmanın amacı evlenmeden önce deneyimlenen romantik ilişki ile evlilik doyumu ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini çalışmaya gönüllü olarak katılan 17-61 yaş arasındaki 373 evli birey oluşturmaktadır. Değişkenleri ölçmek amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgileri ve katılımcının evlenmeden önceki romantik ilişki deneyime ilişkin soruları içeren, Demografik Bilgi Formu ve Evlilik Yaşam Ölçeği ile Aldatma Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 21 ve JASP 19 kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre evlilik doyumu ile evlenmeden önceki romantik ilişki deneyimi arasında anlamlı ilişkiye rastlanmamışken aldatma eğilimi ile romantik ilişki deneyiminin alt sorularından olan evlenmeden önce eş dışında deneyimlenen romantik ilişki sayısı, evlenmeden önce eş dışındaki romantik ilişkinin deneyimlendiği yaş, evlenmeden önce eş dışında deneyimlenen romantik ilişkiye eşlik eden cinsel ilişkinin varlığı arasında pozitif yönde düşük düzeyde, evlenmeden önce eş dışında deneyimlenen romantik ilişkiye eşlik eden fiziksel temasın varlığı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Ayrıca evlilik doyumu ve aldatma eğilimi arasındaki ilişki negatif yönde anlamlı bulunmuştur. Ek olarak aldatma eğilimi, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi sosyodemografik düzeylere göre farklılaşmakta ve eş dışında romantik ilişki şartı olmaksızın deneyimlenen cinsel ilişki ve fiziksel temas sayısı ile anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur. Mevcut bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is an important component of the social structure. Considering the increasing divorce rates today, it has become important to examine the marital relationship and the variables that affect the continuity of this relationship. The purpose of this study is to examine the relationship between the romantic relationship experienced before marriage and marital satisfaction and the infidelity tendency. The sample of the study consists of 373 married individuals between the ages of 17-61 who participated in the study voluntarily. In order to measure the variables, the Demographic Information Form, which included demographic information and questions about the participant's romantic relationship experience before marriage prepared by the researcher, the Marital Life Scale and the Infidelity Scale were used. Data analysis was performed using SPSS 21 and JASP 19. According to the findings of the study, while no significant relationship was found between marital satisfaction and romantic relationship experience before marriage, a positive low-level significant relationship was found between the infidelity tendency and sub-questions of romantic relationship experience, which are the number of romantic relationships experienced outside the spouse before marriage, the age at which the romantic relationship outside the spouse was experienced before marriage, the presence of sexual intercourse in the romantic relationship outside the spouse before marriage. A positive moderate-level significant relationship was found between infidelity tendency and the presence of physical contact in the romantic relationship outside the spouse before marriage. Moreover, the relationship between marital satisfaction and infidelity tendency was found to be negatively significant. In addition, infidelity tendency differs according to sociodemographic levels such as gender and education level and was found to be significantly related to the number of sexual intercourse and physical contact experienced outside the spouse without the condition of romantic relationship. The current findings were discussed in the light of the literature.