Kamu banka çalışanlarının görevde yükselmelerinde AHP ve TOPSİS yöntemleri ile bir karar destek modeli önerisi
A decision support model proposal using AHP and TOPSIS methods for the promotion of public bank employees
  1. Tez No: 975021
  2. Yazar: GÖKHAN KOÇTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KARAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, AHP, TOPSIS, Görevde Yükselme ve Personel Ataması, Multi-Criteria Decision Making, AHP, TOPSIS, Promotion and Personnel Assignment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel rekabet şartlarında İşletmelerin karlılık, sürdürülebilirlik ve büyüme amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için elindeki tüm kaynaklarla birlikte insan kaynaklarını da verimli ve etkin çalıştırması gereklidir. Hizmet işletmelerinde üretilen hizmetin kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi de insan kaynaklarının niteliğidir. Bankalar küresel rekabet şartlarının en yoğun hissedildiği kuruluşlardır. Bu nedenle bankaların rekabet edebilmek için en önemli kaynağın elindeki insan kaynağıdır. Banka işletmelerinde istihdam edilecek personelin seçilmesi kadar mevcut çalışan personelin görevde yükseltilmeleri ve atanmaları da karlılık ve verimlilik açısından son derece önemlidir. Gerek personel seçimi gerekse atama ve yükselmelerde alınacak yanlış kararlar işletme açısından geri dönülemez durumlar ve maliyetler ortaya çıkartır. Bu nedenle insan kaynakları yönetiminde alınacak kararların bilimsel yöntemler kullanılarak alınması önemlidir. Karar problemini etkileyen çok sayıda ve çelişen kriterlerin olduğu durumlarda ÇKKV yöntemlerine başvurulur. Bankalarda çalışan personelin terfi ve görevde yükselmeleri kararı çok kriterli bir karar verme problemidir. Bu tez çalışmasında kamu bankalarının terfi ve görevde yükselmeleri karar problemi ÇKKV yöntemleri ile analiz edilerek bir model önerisinde bulunulmuştur. Üç bölümden oluşan bu tez çalışmasında analitik hiyerarşi prosesi (AHP) ve İdeal Çözüme Benzerliğe Göre Sıralama Tekniği (TOPSIS) yöntemleriyle kamu bankalarında görevde yükselme ve atama karar problemi incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde karar teorisi ele alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde çok kriterli karar verme yöntemleri açıklanmış ve üçüncü bölümde ise karar problemi analiz edilmiştir. Önerilen modelde karar problemini etkileyen karar kriterlerinin önem ağırlıkları Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi ile belirlenmiştir. Kriterlerin önem ve önceliklerini belirlenmesinden sonra görevde yükselme ve atama yapılacak olan personelin değerlendirilmesi ve sıralamalar TOPSIS yöntemi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the context of global competition, businesses must efficiently and effectively utilize all their resources, including human resources, to achieve profitability, sustainability, and growth objectives. In service-oriented businesses, the quality of human resources is one of the most critical factors influencing service quality. Banks are among the institutions where the pressures of global competition are most intensely felt. Therefore, the most vital resource for banks to remain competitive is their human capital. In banking enterprises, not only the selection of personnel to be employed but also the promotion and assignment of existing employees are crucial for profitability and efficiency. Incorrect decisions in personnel selection, promotions, or assignments can lead to irreversible consequences and significant costs for the organization. Hence, it is essential that decisions in human resource management are made using scientific methods. In situations where multiple conflicting criteria influence a decision problem, multi-criteria decision-making (MCDM) methods are employed. The decision-making process regarding employee promotions and career advancements in banks is a multi-criteria problem. In this thesis, the promotion and assignment decision-making problem in public banks is analyzed using MCDM methods, and a model is proposed. This thesis consists of three parts, examining the promotion and assignment decision-making problem in public banks using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and the Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) methods. The first section discusses and analyzes decision theory. The second section explains multi-criteria decision-making methods, while the third section analyzes the decision problem. In the proposed model, the importance weights of the decision criteria influencing the problem are determined using the AHP method. After establishing the significance and priority of the criteria, employee evaluations and rankings for promotions and assignments are conducted using the TOPSIS method.