Banka çalışanlarında tükenmişlik sendromu Erzurum ilinde bir uygulama
Burnout syndrome in bank employees: A practice in the city of Erzurum
  1. Tez No: 579199
  2. Yazar: LOKMAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TEMELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı, Banka Çalışanları, Burnout syndrome, emotional exhaustion, desensitization, personal success, bank employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tükenmişlik sendromu yalnızca bireyleri değil aynı zaman da hizmet sunulan kişileri, çalıştıkları örgütleri hatta bireyin ait olduğu ailesini dahi etkileyen dolayısıyla tüm toplumu yakından ilgilendiren mesleki bir rahatsızlıktır. İş stresinin yoğun olarak yaşanmasından kaynaklanan tükenmişlik, yüz yüze iletişim kurmayı gerektiren mesleklerde daha sık görülmektedir. Çalışanların yaptıkları işe ve çevrelerine karşı sergiledikleri olumsuz davranışlar bütünü olarak karşımıza çıkan bu sendrom örgütlerin son dönemde karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesidir. Yoğun rekabet yapısı, sürekli değişimin ve gelişimin kaçınılmaz olduğu, aşırı iş yükü ve yüz yüze iletişimin gerekli olduğu bankacılık sektörü bu yapısı nedeniyle tükenmişliğin sıklıkla görüldüğü meslek alanı olarak göze çarpmaktadır. Hem bireyi hem de örgütü tehdit eden tükenmişlik sendromunun etkilerinin ve mücadele yöntemlerinin irdelenmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe görev yapmakta olan banka çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadıklarını ele alarak bir değerlendirme yapmak ve ilgili alana katkı sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için ise, Erzurum ilinde faaliyet gösteren, kamu ve özel mevduat banka çalışanlarına yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler Anova ve T testleri gibi istatisitiki yöntemler kullanarak analiz edilmiştir. Bulgular, söz konusu banka çalışanlarında tükenmişlik boyutlarının yüksek derecede olduğu sonucunu göstermiştir. Alan yazın incelediğinde örgütsel davranış konularından olan tükenmişlik sendromunun farklı sektörlerdeki çalışanlar üzerine yapılmış birçok araştırma mevcut olsa da, banka çalışanları üzerine olan etkisini inceleyen araştırmalar biraz daha azdır.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome is an occupational disease which concerns not only individuals but also people who get service, labour institutions and even the family of the individual so it concerns all the society effectively. Fatigue, which arises from intense job stress, is seen more in occupations which need face to face communication. This syndrome, which can be identified as entire negative attitudes which employees have towards the occupation and those around, is one of the most significant problems institutions have to face. Banking sector, which has intense competition structure, requires inevitable continuous changing and development and needs work overload and face to face communication, draws the attention as the area of profession in which fatigue is often observed because of this structure. Addressing the effects and struggle methods of burnout syndrome, which threatens both individuals and the institutions, is very significant. The purpose of this study is to make a remark by discussing whether bank employees working in the banking sector have burnout syndrome or not and to make a contribution to the relevant field of study. To reach this purpose, a survey study towards the bank employees working in state and private banks in Erzurum was carried out. Obtained data was analysed by using statistical methods like Anova and T tests. Findings showed that levels of burnout syndrome of relevant bank employees were very high. When the body of literature is reviewed, it is realised that even though there have been many studies on burnout syndrome, which is one of the topics of organizational behaviour, for employees working in different sectors, studies analysing the effect of burnout syndrome on bank employees are fewer.