Fas düğün törenlerinde folklorun sosyolojik incelenmesi
  1. Tez No: 975027
  2. Yazar: MARYAM TARACHTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Cinsiyet, Sosyal Sınıflar, Düğünler, Habitus, Amazigh, Folklore, Gender, Social Classes, Weddings, Habitus, Amazigh
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Fas düğünlerini, toplum içindeki toplumsal cinsiyet ve sınıf farklılıklarını yeniden üreten karmaşık bir kültürel ve sosyal fenomen olarak ele almaktadır. Çalışma, gelin kıyafetleri, kına, yemek gibi maddi semboller ile halk deyişleri ve yaygın nasihatler gibi dilsel semboller üzerinden yapılan analizlerle, kimlik temsillerine dair derin sembolik boyutları açığa çıkarmaktadır. Aynı zamanda, bu ritüellerin toplumsal farklılıkları yeniden şekillendirme ve şehir ile köy arasındaki ayrımı pekiştirme biçimlerini nasıl kullandığını ortaya koymaktadır. Düğünlerdeki kültürel uçurumu, kent ve köy arasındaki toplumsal temsillerdeki farklılıkları vurgularken, bu ritüellerin yüzeyde benzer olmasına rağmen, kültürel farklılıkları nasıl yansıttığını gözler önüne seriyor. Örneğin,“gelinin kutlanması”üzerinden yapılan analizde, bazen toplumsal sınıf ve cinsiyet ayrımlarını pekiştiren ideolojik boyutların gizli olduğu ince nüanslar vurgulanmıştır. Bu çalışma, sadece bir folklorik betimleme sunmakla kalmayıp, teorik bir çaba ve eleştirel analizle Fas toplumunun yapısını, toplumsal kutlamalar aracılığıyla daha derin bir şekilde anlamayı amaçlayan nitel bir sosyolojik katkıdır.
Özet (Çeviri)
This study explores Moroccan wedding ceremonies as a complex cultural and social phenomenon that actively reproduces gender and class distinctions within society. Through the analysis of material symbols such as bridal attire, henna rituals, and food, alongside linguistic symbols including proverbs and commonly shared marital advice, the research reveals profound symbolic dimensions related to identity representation. The study also uncovers how these rituals function as mechanisms for reshaping social differences and reinforcing the divide between rural and urban communities. While wedding rituals may appear similar on the surface, they reflect deep-seated cultural distinctions, particularly evident in the differing social representations between the city and the countryside. For instance, the celebration of the bride—often viewed as an act of honoring—may conceal subtle ideological layers that reinforce class and gender hierarchies. Far from merely offering a folkloric description, this work represents a theoretical and critical effort to better understand the structure of Moroccan society through its celebratory practices. It offers a qualitative sociological contribution grounded in rigorous analysis and cultural insight.